Fiat, Chrysler і PSA об’єднались в новий автогігант Stellantis

Концерни PSA і FCA нарешті завершили процес злиття в альянс Stellantis. Тепер їм потрібно переходити до реалізації намічених планів – зміцненню своїх позицій на автомобільних ринках по всьому світу.

Stellantis: ім’я утворено від латинського «stello» – «освітлювати зірками».

Коротко в цифрах про об’єднання PSA і FCA:

  • сумарний випуск 8,7 млн. автомобілів;
  • четвертий за величиною виробник автомобілів в світі (після компанії Toyota, концерну Volkswagen і об’єднання Renault-Nissan-Mitsubishi.) з потенціалом до зростання, сумарна капіталізація близько 50 млрд. євро.

 

В альянс входять відразу 14 автомобільних брендів (і це не рахуючи супутніх підрозділів), які, як обіцяно, будуть збережені в повному складі. Як заявив глава альянсу Карлос Таварес (раніше він очолював PSA), в кожної з цих марок багата історія, від якої вони не мають наміру відмовлятися.

Компанія базуватиметься в Нідерландах, де розташована штаб-квартира Fiat Chrysler, але також збереже Детройтський офіс для роботи в Північній Америці. Очолюватиме раду компанії буде голова FCA Джон Елканн, а генеральним директором стане Карлос Таварес з PSA.

 

В число основних пріоритетів компанії входить електрифікація модельного ряду: вже до кінця цього року буде представлено десять нових електромобілів, а до 2025-го всі моделі альянсу матимуть гібридні версії (хоча під це формулювання формально також підпадають і зовсім прості системи з стартер-генераторами) . Разом з тим Stellantis буде працювати над скороченням витрат: до того ж 2025 році керівництво планує заощадити п’ять мільярдів євро для альянсу.

Головне в об’єднанні – використання сильних сторін один одного. Група PSA має в своєму розпорядженні нові платформами і сильні позиції в Європі, FCA пропонує успішну роботу в Америці і масу брендів: майже вдвічі більше, ніж у PSA. Але не всі марки однаково сильні. Хто зможе вижити, а хто під загрозою?

Було прийнято рішення зберегти всі чотирнадцять марок концерну і тепер перед альянсом стоїть завдання «розвести» їх по різних нішах ринків. Завдання ускладнюється тим, що в найближчі роки є ймовірність технічної уніфікації: список використовуваних платформ і агрегатів буде істотно скорочено. Керівництву доведеться диференціювати бренди і більш чітко визначити їх цільові аудиторії.

В ході злиття PSA і FCA шанс на життя отримує Lancia (але тільки на внутрішньому ринку Італії), можна чекати повернення відомих моделей FIAT, чергового перезапуску Alfa Romeo. Плюс – впевнений розвиток основних брендів: Peugeot, Citroen, Opel, FIAT, Jeep з взаємної інтеграцією технологій – електромобілі, гібриди, повний привід.

Звичайно, процес не швидкий: спільні моделі повинні з’явитися протягом 3-7 років. На той час слід чекати і збільшення випуску автомобілів, адже нинішня відмітка 8,7 млн. – це лише початок. Тому якщо коротко підсумувати, то в майбутньому ми отримаємо більше автомобілів, хороших і різних.

 

 

Джерело: fcagroup.com

AvtoKasta