Honda навчила автомобілі стежити за станом доріг та скаржитися владі

Поки йдеться лише про розмітку, але в майбутньому японці планують розширити функціонал системи.

Дослідницький інститут Honda спільно з Міністерством транспорту штату Огайо запустять пілотну програму, в рамках якої машини японської марки повідомлятимуть владу про стан дорожньої розмітки. Для цього Honda створила спеціальну систему, яка використовує камери автомобіля і фіксує розмітку, що зустрічається на шляху, а потім самостійно оцінює її, привласнюючи колірні коди.

фото: auto.rbc.ua

Поки йдеться лише про розмітку, але в майбутньому японці планують розширити функціонал системи.

Комплекс Honda SENSING покликаний полегшити та зробити значно безпечнішим керування автомобілем як у місті, так і на трасі.

Так, якщо розмітка у відмінному стані, система помітить її зеленим кольором. Хороша розмітка отримає жовтий код, а ремонт, що вимагає, – червоний. У разі відсутності розмітки на дорозі буде надано сірий колірний код. Ці дані, а також координати GPS разом із фотографіями або відео надсилаються органу, відповідальному за утримання доріг.

 

Глава дептрансу Огайо Джек Марчбенкс зазначив, що відомство “регулярно перевіряє дороги”, але це “трудомісткий процес”. Система ж дозволить виключити цілу стадію робіт, допоможе шляховикам помітно заощадити на перевірці розмітки та прискорити її відновлення, що врешті-решт підвищить безпеку.

 

Крім цього, розробники хочуть навчити автомобілі ділитися один з одним інформацією, щоб водії були готові до ділянок із поганою розміткою. Особливо актуальною така здатність буде для машин з автономними системами, зір яких спирається на маркування.


У майбутньому система отримає й інші функції, проте поки що Honda не розкриває конкретики. Можливо, йдеться про моніторинг стану самого покриття – виявлення вибоїн та тріщин.

 

 

Джерело: Honda

AvtoKasta