Наймасовішому автомобілю Volvo виповнюється 47 років. Volvo 240 – безпечний, потужний, екологічний

Сьогодні, 21 серпня ювілей відзначає наймасовіший автомобіль в історії Volvo – модель Volvo 240. Їй виповнилося 47 років. Вперше шведський автовиробник показав журналістам новий автомобіль Volvo 240 21 серпня 1974 року.

Volvo 240 Series фото auto.vercity

Volvo 240 випускався протягом 19-ти років, останній автомобіль зійшов з конвеєра 5 травня 1993 року. На сьогоднішній день 200-серія утримує статус самої масово виробленої моделі Volvo: було випущено 2 685 171 автомобілів версії 240 і 177 402 версії 260. Всього за період з 1974 по 1993 рік компанія випустила на ринок 2 862 573 автомобілів серії, повідомляє прес-служба компанії. 

 

Перша в світі екологічно орієнтована версія цієї моделі була представлена ​​восени 1976 року в Каліфорнії. Це були автомобілі з тристоронніми каталітичними нейтралізаторами і кисневими датчиками. Завдяки кисневому датчику, 90% шкідливих вихлопних газів, що містять вуглеводні, окис вуглецю і оксиди азоту, відділялися в каталітичному нейтралізаторі. У 1977 році Volvo отримала премію за захист екології American National Environmental Industry Award, а в 1978 році Volvo 240 був названий Каліфорнійським радою з охорони повітряних ресурсів найчистішим автомобілем США.

Volvo 240 Series Turbo фото auto.vercity

Volvo 240 Turbo став успішним гоночним автомобілем. У 1985 році Томас Ліндстрем (Thomas Lindström) і Джанфранко Бранкателлі (Gianfranco Brancatelli) виграли за кермом Volvo 240 Turbo Європейський чемпіонат ETC.

 

 

Розробники Volvo з самого початку заклали концепцію безпеки як одну з ключових для своїх автомобілів

 

Півстоліття тому, коли безпека автомобілів тільки зароджувалася, навіть в найлегшій аварії можна було потрапити до лікарні. Автомобільні стандарти 1968 року змусили автовиробників відмовитися від загострених тумблерів і вносити інші зміни в салоні.

І хоча ремені безпеки були обов’язковим обладнанням, ви не були зобов’язані ними  користуватись, і більшість з них в будь-якому випадку були просто двоточковими поясними ременями.

 

Однак триточкові ремені дійсно існували, вони були винайдені Volvo ще в 1959 році. Цей факт добре відомий. Набагато менш відомий автомобіль, створений Volvo 14 років по тому, щоб довести, що автомобілі можна розумно проектувати з нуля, щоб безпеку пасажирів була понад усе.

Цим автомобілем був концепт VESC (Volvo Experimental Safety Car) 1972 року, який мав більш визначний вплив на розвиток автомобілів, ніж набагато більш відомі Citroen GS і Ferrari Dino. 246 GTS, які також дебютували на тому ж Женевському автосалоні.

фото: carscoops

 

На перший погляд концепт VESC дуже схожий на седан Volvo 240 1974 року, який Volvo все ще розробляла в той час, але з ще більшими бамперами, які виглядали негармонійно, але їх почали ставити, бо  вступив в силу закон про бампери.

фото: kolesa

Бампери VESC були спроектовані так, щоб відскакувати від ударів зі швидкістю 10 миль на годину, в той час як зони деформації кузова могли поглинати енергію удару, а металеві балки в даху і дверях задумувались для того, щоб VESC не зминався там де це не потрібно. З автовиробників Volvo  першою почала прораховувати зони деформації кузова. 

 

Були передні і задні подушки безпеки, висувні підголівники, антиблокувальні гальма, автоматичне відключення подачі палива, омивачі фар і двірники, акустична резервна система попередження і кріплення двигуна, призначена для опускання двигуна і віддалення від пасажирів в разі аварії.

 

Деякі з цих технологій були помічені раніше в інших брендів, але ніхто ніколи не встановлював їх разом в одній машині. Але це все досі є в машинах, які ми водимо кожен день. Автомобілі, системи безпеки яких ми вважаємо цілком звичними, і, ймовірно, не замислюємося, поки вони не врятують нам життя в аварії або не допоможуть нам її уникнути.

 

 

 

Модель Volvo 240/260 неодноразово нагороджувалася різними преміями в галузі безпеки.

У Великобританії Volvo отримала нагороду Don Safety Trophy за реалізацію ініціатив в області дорожньої безпеки і дизайн, які перевищували законодавчо прийняті вимоги. У 1976 році Національна адміністрація безпеки дорожнього руху США оголосила Volvo 240 еталоном в області розвитку систем безпеки. Протягом чотирьох років в кінці 80-х, згідно з даними Американського Інституту статистики ДТП, універсал Volvo 240 утримував статус самого безпечного автомобіля в США в своєму сегменті.

Volvo 240 Series фото auto.vercity

 

Легендарний Volvo 240 вже встиг стати колекційним автомобілем. Особливо великим попитом серед колекціонерів користуються турбовані версії. Але і звичайні модифікації цих автомобілів в хорошому стані постійно зростають в ціні. Volvo 240 можна сміливо експлуатувати досі – на сьогоднішній день немає дефіциту в запчастинах, більшість з них можна придбати безпосередньо в компанії Volvo. При цьому виробництво нових комплектуючих триває донині.

 

Volvo 240 проводився на заводах Калмар (Гент, Бельгія) і Торсланда (Гетеборг, Швеція). Останній автомобіль зійшов з конвеєра 5 травня 1993 року. У момент презентації 21 серпня 1974 роки навряд чи хтось припускав, що ця модель буде випускатися протягом довгих 19 років.

 

Щасливий покупець останнього Volvo 240 отримав ключі від свого нового автомобіля особисто з рук генерального директора Volvo Пера Г. Гюлленхаммара (Pehr G Gyllenhammar). Керівник Volvo сам був власником кількох моделей 240, виконаних за особливим замовленням для корпоративного парку компанії. На урочистій церемонії передачі ключів він сказав: «Ми виробляли найбезпечніший автомобіль в світі. Це був самий бажаний автомобіль серед покупців, і вже сьогодні він став легендою. З кожним роком він буде цінуватися серед шанувальників цієї моделі все більше».

Volvo 240 Series фото auto.vercity

 

На сьогоднішній день 200-серія утримує статус самої масово виробленої моделі Volvo: було вироблено 2.685.171 автомобілів версії 240 і 177.402 версії 260. Всього за період з 1974 по 1993 рік компанія випустила на ринок 2.862.573 автомобілів.

 

У самому кінці 80-х в Гетеборзі пройшла перша конференція з систем автомобільної безпеки, де Volvo продемонструвала свої актуальні напрацювання: систему захисту при бічному ударі (SIPS – Side Impact Protection System) і підтримуючу подушку для дітей, вбудовану в заднє сидіння. На початку дев’яностих актуальні моделі 740, 940 і 960 вже мали систему захисту при бічному ударі в стандартному оснащенні.

 

Досягнення шведів високо оцінили фахівці і експерти: в 90-ті Volvo неодноразово удостоювалася нагород – як за свої всесвітньо відомі на той момент розробки на кшталт трьохточкового ременя безпеки, так і за актуальні, наприклад, механічний натягувач ременя.

 

У США роботу компанії оцінив Страховий інститут дорожньої безпеки, за результатами дослідження визнав автомобілі Volvo найбезпечнішими на ринку.

 

 

Volvo – єдиний бренд сучасності, який собі ставить задачу  зниження смертності та важких травм в автомобілях Volvo до нуля, а також створення досконалої системи автономного водіння, яка дозволить зробити дороги спокійнішими і безпечнішими.

 

 

Джерела: volvocargorki і carscoops

AvtoKasta