Перший у світі водневий пасажирський поїзд – Alstom представив Coradia iLint в Польщі

Перший у світі водневий пасажирський поїзд: що це за машина, які країни готові його купувати та яка ціна питання?

Пасажирський поїзд на водневих паливних елементах Coradia iLint виробництва Alstom дебютував на випробувальному треку Інституту залізниць у польському місті Жмигруд поблизу Вроцлава.

 

фото: cfts.org

Щоб розкрити потенціал Coradia iLint для транспортної галузі Польщі, фахівці Alstom протягом двох днів презентували поїзд місцевим регіональним операторам, чиновникам та ЗМІ.

Презентація відбулася після оголошення Національного плану відновлення Польщі, що містить положення про введення в експлуатацію 30 поїздів із низьким рівнем викидів для регіональних операторів до 2026 року.

 

фото: cfts.org

Coradia iLint – перший у світі пасажирський поїзд, який працює на водневих паливних елементах. Як викиди він виділяє тільки водяну пару і конденсат. Даний поїзд спеціально розроблений для використання на неелектрифікованих лініях, щоб забезпечити беземісійну та безперебійну роботу рухомого складу. Ці поїзди можуть курсувати за тим самим графіком руху, що й дизельні. 

 

В деталях

Двохвагонний потяг вміщує до 300 пасажирів. Усередині все стандартно для європейського поїзда, призначеного для регіональних перевезень. Хіба що можна виділити невеликий відсік салону 1-го класу, відокремленого від основного салону склом та укомплектованого сидіннями з дорожчою оббивкою.

фото: cfts.org

Але головне, звичайно, інше – паливні елементи. Паливні баки з воднем розміщені на даху вагонів. Електрична енергія виробляється шляхом з’єднання водню, що у баках, з киснем з повітря. Подача водню здійснюється за запитом, поїзд рухається електричним тяговим приводом. Єдиний вихлоп – водяна пара та конденсована вода.

 

Як заявляє виробник, тестова комерційна експлуатація показала, що на одній повній заправці потяг може подолати відстань до 1000 км.

 

Літій-іонні акумулятори, розташовані під вагоном, накопичують зайву енергію, що виробляється водневим паливним елементом, а також кінетичну енергію, рекуперовану під час гальмування. Акумулятори живлять поїзд при нормальній роботі та можуть використовуватись для збільшення прискорення поїзда за потреби.

Щодо швидкості, то Coradia iLint може розвивати до 140 км/год.

 

Потяг збудований на базі дизельного, тому основні його елементи вже давно пройшли перевірку часом. Кузови виготовляються на заводі Alstom Konstal у Польщі і лише додатково оснащуються водневим обладнанням у Німеччині.

фото: cfts.org

 

Про ціни

І хоча водневий потяг сьогодні розширив свою географію на схід, очікувати на появу таких екземплярів в Україні поки що не доводиться.

 

Головний камінь спотикання тут – ціна. Ще в 2018 році в Alstom розповідали, що проект почали реалізовувати на практиці саме в Німеччині, оскільки тільки тут для нього знайшлося необхідне фінансування, і навіть Франція на той момент не змогла собі дозволити повноцінне впровадження.

Якщо судити за контрактом на закупівлю 27 поїздів для регіону Рейн-Майн вартістю 500 млн. євро, то в середньому один поїзд обходиться в 18,5 млн. євро. Але це, включаючи обслуговування поїздів протягом 25 років та забезпечення їх водневим паливом.

 

Для порівняння, гучний контракт на постачання Крюківським вагонзаводом цілих 100 пасажирських вагонів “Укрзалізниці” коштував 3,044 млрд грн або приблизно 95 млн євро. А міжурядовий договір між Україною та Францією передбачає закупівлю 130 вантажних електровозів на суму 882,5 млн. євро, тобто, умовно, 6,8 млн. євро за машину.

фото: cfts.org

 

“Coradia iLint є точною копією бестселера продажів – Coradia Lint. Різниця лише в тяговій системі – дизельна система замінена паливними елементами, що гарантує відсутність викидів”, – зазначив Славомір Налевайка, керуючий директор Alstom у Польщі, Україні та Прибалтиці.

Перший у світі водневий поїзд був створений Alstom у місті Зальцгіттер, Німеччина, при цьому кузови були виготовлені на заводі Alstom Konstal у польському Катовіце.

 

В Alstom зазначають, що в Європейському Союзі майже половина (46%) залізниць не електрифікована, що формує значний ринок для використання не тільки копалин, а й екологічно чистих видів палива. Більше того, заміна одного дизельного регіонального поїзда на водневий призводить до зменшення обсягу річних викидів CO2 в еквіваленті викидів 400 автомобілів.

Наразі триває процес постачання 41 водневого поїзда до Німеччини з метою заміни наявного дизельного парку. Такі поїзди курсуватимуть у країні в регулярному сполученні вже з 2022 року.

 

До Італії Alstom поставить 6 поїздів на водневих паливних елементах з можливістю постачання ще 8 одиниць для Ferrovie Nord Milano, основної транспортної групи регіону Ломбардія.

12 водневих поїздів Alstom Regiolis замовив французький SNCF Voyageurs замовив.

 

Також Coradia iLint був успішно протестований у Нідерландах та Австрії. Восени минулого року Coradia iLint три місяці курсував у рамках регулярного пасажирського сполучення у складі Австрійської федеральної залізниці (ÖBB) на міжрегіональних лініях на півдні країни, замінивши дизельний рухомий поїзд.

 

Джерела: cfts.org і  elektrovesti

AvtoKasta