Tesla пред’явила клієнту позов на 650 тис $ за критику в соцмережах

Раніше цей же клієнт відсудив у Tesla  1 млн юанів (майже 155 тис $) за шахрайство з боку компанії.

 

Tesla подала в суд на свого колишнього клієнта з Китаю по імені Хан Чао, який негативно відгукувався про американську марку в мережі. Про позов Tesla, сума якого становить 5,05 мільйона юанів (майже 774 тис $) стало відомо з документів, які китаєць опублікував у місцевій соцмережі Weibo. Це не перший конфлікт сторін: до цього Хан Чао виграв позов проти Tesla на мільйон юанів за продаж свідомо дефектного електрокара.

 

Як повідомляє South China Morning Post, в травні 2019 року Хан Чао придбав у Tesla стару Model S. На сайті стверджувалося, що автомобіль не брав участі в аваріях і не має ніяких серйозних пошкоджень, проте вже через пару місяців електрокар почав видавати дивні звуки і раптово вимкнувся прямо на дорозі. У відповідь на скаргу Чао Tesla запропонувала замінити дефектні деталі, але надавати йому новий автомобіль відмовилася.

фото: unsplash

Хан відправив Tesla на оцінку третій стороні, яка виявила ознаки ДТП: сліди різання і зварювання на бічних панелях. В результаті клієнт вирішив подати до суду. Адвокати Tesla заперечували факт шахрайства і заявляли, що аварія була незначною, проте суд визнав, що надання цієї інформації могло вплинути на рішення Чао купити Model S, і встав на сторону позивача.

 

Виробника зобов’язали виплатити покупцеві мільйон юанів: сюди увійшла вартість електрокара, а також компенсація на суму, в три рази перевищує ціну Tesla.

 

Однак на цьому судова тяганина не закінчилася. Після виплати китайський підрозділ Tesla подав зустрічний позов проти Хан Чао вже на 5,05 мільйона юанів. Чоловіка звинуватили в наклепі і нанесенні збитку репутації компанії:  в соцмережах він не раз називав Tesla «шарлатанами» і «сміттєвої компанією», яка займається шахрайством. Це сприяє формуванню негативного іміджу компанії, говориться в позові. Причому Tesla вимагає від Чао не тільки матеріальної компенсації цих збитків, а й публічних вибачень.

 

Хан публічно висміяв скаргу. «Ви хочете сказати, що навіть якщо мені потрібно виплатити більше 1 мільйона юанів як компенсацію, і навіть якщо я є жертвою,  то я не можу казати про вас нічого поганого і повинен заплатити 5 мільйонів в якості компенсації?» він написав на Weibo.

 

У червні Financial Times повідомила, що кілька блогерів стверджували, що Tesla відправила приватні повідомлення з погрозами судового розгляду, якщо вони не пом’якшать свою критику на адресу автомобільної компанії.

 

 

Джерело: South China Morning Post

AvtoKasta