У ВРУ подано законопроект №4098. Автогаз подорожчає, а бензин подешевшає?

Депутат від фракції “Слуга народу” Олексій Мовчан став автором та зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на пальне”.

Повного тексту законопроєкту ще не опубліковано.

Документ був зареєстрований 15 вересня групою з 17 депутатів фракції «Слуга народу» на чолі з Олексієм Мовчаном. Серед авторів також значаться найбільш активні лобісти Ігоря Коломойського в парламенті Олександр Дубинський і Максим Бужанський.

За словами Мовчана у коментарі агентству УНІАН, законопроєкт передбачає вирівнювання акцизів для всіх видів палива на рівні €139 за 1000 л.

“Зараз акцизи прописані для бензинів порядку 213 євро, для дизеля – 139 євро та для автомобільного газу – 52 євро. Це призводить до нерівності різного виду палива на одному ринку. Ми пропонуємо використовувати справедливий підхід до всіх автомобілістів там, де ставка для всіх видів палива однакова – на рівні 139 євро”, – сказав він.

Прогнозується, що ціни на дизельне паливо, яке купують споживачі, від зміни акцизів ніяк не зміняться. При цьому автогаз подорожчає на 3-3,5 грн./л, а бензин подешевшає на 3 грн./л.

Водночас за словами Олексія Мовчана, через скорочення споживання бензину на користь дешевого автомобільного газу з Росії, українські нафтопереробні заводи (НПЗ) можуть закритися.

 

Ідея коригування акцизів спрямована на зниження привабливості скрапленого газу, обсяг споживання якого за останні сім років збільшився вдвічі з паралельним зменшенням використання бензину – одного з ключових продуктів в номенклатурі виробництва «Укртатнафти». На думку «Укртатнафти», зниження попиту на зріджений газ призведе до зростання продажів бензину.

 

Як повідомляв портал enkorr, основним лобістом коригувань акцизів на моторні палива є група “Приват”, яка керує найбільшим і фактично єдиним НПЗ в країні – ПАТ “Укртатнафта”. До речі, в 2019 законопроєкт аналогічного змісту подавала інший нардеп з орбіти Ігоря Коломойського – Ольга Василевська-Смаглюк, однак цей документ було провалено Радою, включаючи фракцію “Слуга народу”

 

Якщо законопроект таки приймуть, найбільше зміни вдарять по власниках автомобілів з ГБО, оскільки тоді їздити на газу стане невигідно.

AvtoKasta