Україна та Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю. Що це означає для автомобільного ринку?

Епопея погодження зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною завдовжки 15 років завершилася 3 лютого 2022 року підписанням договору про ЗВТ у Києві.

 

ЗВТ відкриває нові можливості і для українських виробників – вони зможуть постачати свої товари до Туреччини за спрощеною схемою. Туреччина обнулює мита більш ніж на 10 тисяч товарних позицій. Це 95% нашого експорту, – запевнила міністр економіки Юлія Свириденко. Але у відповідь Україна також зніме обмеження щодо постачання турецьких товарів на український ринок.

 

Туреччина – четвертий у світі ринок для експорту українських товарів та п’ятий за обсягом товарообігу після Китаю, Польщі, Німеччини та Росії. Основні галузі співпраці України та Туреччини — технології, промисловість, АПК, інновації, будівництво та транспортна інфраструктура, у тому числі туризм та енергетика.

фото: unsplash

В автомобільному секторі у нас сальдо і до ЗВТ було негативним. З Туреччини в Україну постачали легкові автомобілі (там працюють заводи світових виробників Toyota, Hyundai, Renault, Honda, Fiat тощо), комерційні автомобілі, вантажівки та автобуси. У відповідь Україна не постачала на турецький ринок нічого з транспортних засобів, які ми виробляємо.

FIAT Tipo / Egea (фото: autoevolution)

Tipo збирається в Туреччині на заводі Tofas в Бурсі для країн, що розвиваються, в тому числі і для нашого ранку.

FIAT Tipo / Egea (фото: autoevolution)

Крім того, у Туреччині досить потужний автомобільний ринок, а особливо автобусний сегмент, адже Туреччина – ринок №1 у світі за кількістю автобусів, що продаються. І при обнуленні мит уживані та нові турецькі автобуси та авто можуть піти в Україну. Проте, міністр економіки запевнила, що передбачили перехідний період 3-5 років для автомобільного сектора та легкої промисловості, а на вживані автомобілі мито не знижуватиметься.

 

До речі, 3 лютого Україна та Туреччина уклали низку угод, крім ЗВТ, зокрема, щодо будівництва заводу з виробництва безпілотників.

фото: Baykar

Поки що це вся інформація щодо автомобільного сектору, яку озвучили в Кабміні. Але з неї зрозуміло, що відкривати ринок для б-у автомобілів з Туреччини в Україні не стали, а ось для нових авто буде певний перехідний період. Стосується він лише легкових автомобілів чи автобусів також? – На сьогодні ще не відомо.

 

 

Джерела: autoconsulting  biz.liga.net

AvtoKasta