В Україні почався дефіцит популярних моделей. Ціни зростуть?

Спочатку карантин, зупинка автомобільних заводів і спад продажів, потім – дефіцит мікрочіпів і реалізація відкладеного попиту. В результаті – перебої з поставками деяких популярних моделей нових автомобілів.

 

Світовий автопром відчуває дефіцит мікрочіпів вже більше року. Тепер з цією проблемою зіткнувся і український авторинок.

 

В Україні почав відчуватися дефіцит ряду популярних моделей авто. На складах дилерів залишилося дуже мало машин і за деякими з них вже вишикувалися черги. Про це в Facebook розповів генеральний директор компанії OTP Leasing Андрій Павлушин.

Як приклад Андрій Павлушин наводить ситуацію з пошуком недорогого седана Skoda, Nissan або Toyota на замовлення клієнта. На весь Київ в цьому сегменті знайшли всього дві машини.

 

Наскільки подорожчають автомобілі в Україні

Дефіцит авто в Україні вже гостро відчувається, повідомляє Auto-Consulting. Причому, не вистачає саме популярних моделей. Так, на кросовер Toyota RAV4 зараз просто не приймають замовлення. Можливо, в жовтні або листопаді відкриються склади, але в цьому випадку машини надійдуть в нашу країну в лютому-березні. Причому, покупці не зможуть вибирати особливі комплектації – доведеться брати те, що буде на складі.

 

Купити Renault Duster 2021 можна, але в основному запропоновані версії з переднім приводом і механічною КПП. Повнопривідні кросовери очікуються в жовтні, а популярна модифікація з дизелем і автоматом – в листопаді.

 

Схожа ситуація – і з Suzuki Vitara, купити можна тільки передньопривідні варіанти, а модифікації з повним приводом очікуються вже в 2022 році.

 

Дуже напружена ситуація з поставками Skoda Octavia. Як повідомляє AUTO-Consulting в автосалоні “Прага Авто” на Кільцевій, найближча поставка очікується в лютому. І це будуть моделі різних комплектацій, але тільки з бензиновим двигуном 1,4 л. Це ті автомобілі, які вже замовлені. Якщо ви хочете інший мотор, то треба чекати, коли завод знову відкриє замовлення. Відповідно, поставка буде, орієнтовно тільки в квітні-травні 2022 року.

Через дефіцит ціни на авто в Україні поповзуть вгору. Втім, подорожчання не буде різким – в середньому на 1-2% на місяць.

 

Дефіцит мікрочіпів – проблема глобальна

Мікрочіпи і напівпровідники використовуються при виробництві цілого ряду товарів – починаючи від побутової техніки і закінчуючи комп’ютерами, електронікою, автомобілями, обладнанням для зеленої енергетики.

 

Зелений розворот світової економіки збільшив попит на таку продукцію. Додаткову лепту внесла епідемія. У карантин люди почали переходити в онлайн, і тому попит на гаджети виріс.

 

При цьому ланцюжки поставок через карантин почали збоїти. Ще в минулому році ряд великих автозаводів зупинялися, тому що не могли вчасно отримати мікрочіпи, які масово виробляються в Азії, зокрема, в Японії і Китаї.

фото: unsplash

Ситуацію ускладнили пожежі на японських заводах. У жовтні минулого року вщент згоріли виробничі потужності японської компанії Asahi Kesei Microsystem, на яких випускалися аудіочіп, в тому числі, для автомобільних навігаторів.

А в березні цього року була пожежа на заводі Renesas – виробника автомобільних чіпів. Цей майданчик вигоріла в повному обсязі, але все одно на відновлювальні роботи пішов місяць.

Взимку через сильні морози і перебоїв з електрикою зупинилися заводи по мікроелектроніці в американському Техасі. Все це призвело до зниження світового виробництва мікрочіпів.

 

Швидко наростити виробництво заводи не можуть, тим більше, що вже є проблема дефіциту сировини – рідкоземельних металів, – говорить аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук.

Тому “зайвої” продукції на ринку зараз немає, тоді як претенденти на комплектуючі в буквальному сенсі шикуються в чергу.

фото: unsplash

Автопром виявився в “хвості” цієї черги. За попередніми прогнозами, світовий ринок повинен був відновлюватися після пандемії значно довше, ніж це сталося насправді. Тому на такий великий попит на мікрочіпи з боку автозаводів ніхто не розраховував. Отже, виник дефіцит продукції. І він тільки наростає.

 

За прогнозами німецької компанії Roland Berger, дефіцит відчуватиметься “ще тривалий час після 2021 року”. Інші експерти кажуть, що криза триватиме до 2023 року.

 

До слова, саме через брак мікрочіпів в світі вже утворюються кладовища новеньких автомобілів. Машини на конвеєрі просто не можуть остаточно зібрати і планують доукомплектувати пізніше. Інші автовиробники просто зупиняють конвеєри на час.

фото: unsplash

Аналітична компанія AlixPartners прогнозує, що нестача мікрочіпів призведе до скорочення автовиробництва в 2021 році на 7,7 млн. Одиниць і збитків галузі в 210 млрд. Доларів, повідомляє Bloomberg. Стабілізувати ситуацію вийде не раніше, ніж через рік.

 

Як бачимо, так званий чіп-криза вже впливає і на український автомобільний ринок. І поки перспективи ліквідації цього дефіциту досить туманні. Одні виробники сподіваються на вирішення питання вже в наступному 2022 році. Інші кажуть, що це відбудеться не раніше 2023 року. Не виключено, що слідом за дефіцитом будуть підніматися і ціни. Як мінімум, на популярні моделі і комплектації.

 

 

Джерела: focus  і  autoconsulting

AvtoKasta