Временная остановка автомобильных заводов. Эта неделя войдет в историю автопрома

Весь тиждень по всій Європі відбувалася тимчасова зупинка автомобільних заводів. Причина – пандемія нового коронавирусу, яка внесла перебої в роботу однієї з найважливіших галузей європейської промисловості.

Епідеміологічна ситуація змусила Fiat Chrysler Automobiles (FCA) розширити план зупинки своїх заводів. Минулого тижня щоб мінімізувати ризик зараження робочих FCA тимчасово закрив італійські заводи в Помільяно-д’Арко, Мельфі, Атессі і Кассіно, але вже на цьому тижні автовиробник заявив, що розширить заходи і закриває ще ряд своїх заводів: Modena, Mirafiori і Grugliasco в Італії, а також Тихи в Польщі і Крагуєваць в Сербії (вдруге).

Фото: auto.24tv.ua

Тимчасове закриття триватиме до 27 березня, і FCA заявила, що цим компанія «ефективно відреагувала на падіння попиту на ринку, забезпечивши оптимізацію поставок».

Про подібні заходи заявили й інші автогіганти, такі як: BMW, Ford, Groupe PSA, Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance і Volkswagen Group.

Постачальник запчастин першого рівня Brembo також закриває 22 підприємства в італійських регіонах Бергамо і Брешіа, які знаходяться в центрі спалаху коронавирусу в Італії. Заводи, що базуються в Стеццано, Курно, Мапелло і Селлеро, закрилися 16 березня і будуть закриті щонайменше до 22 березня.

Groupe PSA оголосила про зупинку роботи на 15 своїх європейських заводах, з 16 березня по 27 березня.

Volkswagen Group заявила, що «значне погіршення ситуації з продажами і невизначеність, що виникає, в поставках запчастин» змушують виробника зробити перерву у виробництві по всій Європі починаючи з цього тижня.

Виробництво на його іспанських заводах, в Сетубалі (Португалія), в Братиславі (Словаччина) і на заводах Lamborghini і Ducati в Італії було перервано, і планується оголосити про закриття на два тижні і на інших заводах в Європі.

Що стосується іспанської дочірньої компанії VW Group, Seat, вона оголосила про вплив на виробництво перебоїв поставок деталей із суміжного заводу, де виготовляються комплектуючі.

Німецький автовиробник BMW оголосив про закриття на чотири тижні виробництва на двох заводах у Великобританії, з 23 березня по 17 квітня. Компанія виробляє Mini на заводі в Оксфорді і поставляє компоненти кузова для їх складання зі свого заводу в Свіндоні. Плани щодо заводу з виробництва двигунів в Хемс Холлі і заводу Rolls Royce в Гудвуді ще не оголошені.

У той же час в BMW заявили, що виробничі плани на німецьких заводах компанії в даний час не змінюються.

Порушення ланцюжка поставок також вплинуло на виробництво Альянсу Renault-Nissan-Mitsubishi (RNM) в Іспанії.

Заводи Nissan в Барселоні були змушені припинити виробництво минулої п’ятниці і в понеділок на цьому тижні через нестачу запчастин. Renault закрила два заводи у Вальядоліді і Паленсії, а в понеділок оголосила про тимчасове припинення виробництва на всіх 12 заводах, розташованих на території Франції.

18 березня Daimler Group заявила, що на два тижні вона призупинить більшу частину свого виробництва в Європі, включаючи заводи з виробництва автомобілів, фургонів і комерційних автомобілів.

Ford з 19 березня призупинив виробництво автомобілів і двигунів по всій Європі, що, «як очікується, триватиме кілька тижнів, в залежності від ситуації, пов’язаної з пандемією, національними обмеженнями, обмеженнями постачальників і потребами запасів дилерів», – йдеться в повідомленні компанії.

фото: wikimedia.org

Виробництво на заводі Almussafes в Іспанії вже зупинено після того, як було виявлено, що три його співробітники заразилися коронавірусом. Кельн і Саарлуїс в Німеччині, а також завод в Крайові в Румунії також тимчасово призупинили виробництво з четверга.

Також в повідомленні Форда сказано, що компанія сподівається, що припинення буде короткочасним, але при цьому уточнив, що точні терміни залежать від ряду факторів, включаючи розповсюдження коронавирусу, обмеження з боку національних урядів і ЄС на пересування, в тому числі через кордони, а також можливостей постачальників забезпечувати комплектуючими.

З тих же причин і Тойота здійснює «поступове припинення» своїх підприємств в Європі.

Уже призупинено Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) – Валансьєн; 18 березня Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) в Бернастоні і Дисайді; 18 березня Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) в Валбжісі і Єльч-Лясковіце; 19 березня Toyota Peugeot Citroen Automobiles (TPCA) в Колині, Чеська Республіка, в 21 березня Toyota Motor Manufacturing Туреччина (TMMT) в Сакар’ї.

 

Джерело: Укравтопром

AvtoKasta