Цены на нефть упали на 30%. Что будет с ценами на бензин в Украине?

ОПЕК та Росія не змогли домовитися про зниження рівня видобутку нафти. У результаті ціни на нафту впали на 30%. Це найвідчутніший обвал, починаючи з 1991 року.

Про потужне падіння цін на нафту повідомляє CNN. Попередній раз такого рівня ціни на нафту сягнули у 1991 році, коли почалася війна в Перській затоці.

В останній раз до таких значень нафту опускалася в 2016, до цього в 2004 році. Також зазначається, що нинішнє обвалення нафти є найдраматичнішим з 1991, коли йшла війна в Перській затоці.

За словами аналітиків Financial Times, ціна на нафту може впасти до 20 доларів. Експерти заявляють, що Саудівська Аравія оголосила Росії нафтову війну і спостерігається падіння – тільки початок, тому що обвал спрямований на захоплення російської частки на ринку нафти.

Директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн вважає, що бензин і дизель повинні подешевшати в Україні на 10-15% через падіння вартості нафти.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

“Однозначний плюс для України – енергозалежної держави – зниження витрат на нафту, нафтопродукти і газ. На скільки? Пропорційно динаміці на світовому ринку. Відразу скажу, що це не буде 30%. Нафта – лише одна складова в ціні нафтопродуктів, на яку припадає 30 -40%. Відповідно зниження цін на нафтопродукти має скласти 10-15%. У нашому випадку треба стежити за котируваннями нафтопродуктів, а не нафти, темпи змін не завжди пропорційні”, – написав він.

Також експерт розповів про аспекти валютного курсу.

“А тепер головний аспект: нафта і нафтопродукти закуповуються за валюту. Вищесказане справедливо в валютному еквіваленті і, якщо ми говоримо про ціни на колонках, питання впирається в валютний курс. Яким він буде? Проблема в тому, що разом з нафтою зазвичай валяться ринки важливих для нас експортних позицій – металургійної та аграрної продукції. Приплив валюти в країну зменшується і це штовхає курс валют вгору. А з ним і ціни на імпортні товари, зокрема паливо. Якщо припустити, що курс залишиться незмінним, то з урахуванням існуючого ще з останніх подій потенціалу для зниження (а він чималий) ціна на дизпаливо може впасти до 20 грн/л (сьогодні в середньому 25,8 грн). Але може статися і так, що нинішня ціна буде за щастя, якщо валютний курс полетить”, – зазначив експерт.

Крім того, Куюн звернув увагу на фактор коронавірусу.

“Як складеться пасьянс в цей раз, складно сказати, ринки змінюються. На відміну від попереднього краху нафтових цін в 2015-2016 роках, сьогодні є вкрай важливий фактор коронавірусу, який реально чинить серйозний вплив на попит. Ну і ніхто не знає, як тепер складеться діалог в рамках нафтовидобувного картелю. Гляди, росіяни заявлять, що, мовляв, лихий попутав і скоротити видобуток за пропозицією арабських колег було не такою вже й поганою ідеєю … “, – підсумував він.

AvtoKasta