Електромобілі з Китаю. Honda (DongFeng) M-NV. Перші проблеми і перші враження. Технічний розбір

Машина має багато назв. Honda X-NV, Honda M-NV, ще зустрічається назва Everus VE-1 і Siming X-NV.

HONDA X-NV – плід співпраці японської Honda Motor Company та китайської Dongfeng Motor Group, яку тепер можна купити і в Україні. Виробництвом автомобіля займається спільне підприємство Dongfeng Honda Automobile Co. в Китаї. Сам автомобіль на місцевому китайському ринку називається Siming X-NV.

Електромобілі різні, але їхня основа однакова – кросовер Honda HR-V, вже минулого покоління.

Honda HR-V, вже минулого покоління фото: infocar

Також між машинами є відмінності і в техніці: спочатку був запропонований електродвигун потужністю 120 кВт (163 к.с.) з моментом, 280 Нм в парі з тяговим акумулятором на 53,6 кВтг (запас ходу 340 км NEDC). Однак, починаючи з 2021 року, у гамі моделей з’явилася версія з акумулятором ємністю 61,3 кВтг – у такому разі обіцяно запас ходу до 480 км (NEDC). Причому навіть така версія вкладається в ціновий проміжок до $30 тис. і реально зустрічається на наших дорогах. В іншому перед нами невеликий 4,3-метровий кросовер з 2,61-метровою колісною базою та переднім приводом. Словом: це Honda HR-V другого покоління, тільки китайського виробництва та з електричним приводом.

Honda M-NV

Вся справа в тому, що електромобілі Honda X-NV, Honda M-NV, Everus VE-1 мають різну назву залежно від китайської компанії-партнера з виробництва (GAC або DongFeng), року випуску та кілька невеликих відмінностей у дизайні.

Electric car Siming Dongfeng Honda X-NV White in Kyiv, Ukraine. Електричний кросовер Siming Dongfeng Honda X-NV у Києві, Україна. Электрический кроссовер Siming Dongfeng Honda X-NV в Киеве, Украина.
Honda X-NV фото: lriker

Зовнішність досить гарна: з одного боку – плоский капот, велика кількість прямих ліній, силует із заваленими задніми стійками; з іншого боку – незвично відсутній задній бампер та відчуття обрізаного кузова. Автомобіль досить компактний.

Як їде Honda M-NV?

З перших вражень – досить комфортно і драйвово. Підвіска налаштована з акцентом на комфорт, непогано амортизує більшість нерівностей, кросовер ходом «пролітає» ями та виступи – з легкими та ледь помітним похитуванням кузова.

Але не все так добре, як може здатися спочатку. В одну мить весь комфорт вибиває «лежачий поліцейський» або будь-який великий поперечний стик на дорозі: все-ж ззаду звичайна балка, часом нагадують про себе неприємними поштовхами. Але дякуючи тому, що сидіння дуже м’які, удар передається не повністю, а більше неприємним звуком.

Найбільше вражає в цій машині – хороша динаміка.  Навіть на швидкості після 100 км/год динаміка нікуди не зникає.  При цьому двигуна майже не чути. 

Найбільш суттєве зауваження у ходових якостях авто – звукоізоляція тут поганенька (якщо порівнювати навіть з старим Sportage). Від машини за 25 тис долл очікуєш кращого. Чути і роботу підвіски і шуми від резини, вітру..

Виробник акумуляторів – це заснована у 2010 році Jiangsu GSO New Energy Technology Co. На скільки вони надійні – поки не відомо. 

Акумуляторна батарея підвішена внизу під кузовом і це найнижча точка автомобіля!! Це серйозний прорахунок, тих хто таке придумав.
Реальний кліренс 14-15 см, тобто на поганій дорозі – треба обережно рухатись і триматись подалі від люків і напливів асфальту.. Про бездоріжжя можна взагалі забути..

“Підкапотний” простір більше схожий на підкапотку машини з ДВС

Щоб зрозуміти чому незахищена батарея це погано – раджу перечитати наш матеріал про електричний MG: MG 5 Electric: як ремонт батареї може коштувати 91 тис $ або як розорити свою страхову

 

Багажник міг би бути і більшим.
В машини є докатка, а над докаткою – типовий набір електромобіліста

САЛОН

З першого погляду всередині Honda M-NV на вас чекає хороший салон (якщо не приглядатись до деталей).

Версія з панорамою візуально додає простору спереду, і зменшує кількість місця над головою пасажирів 2-го ряду.

В передній частині салону відносно просторно, але по ширині – машина здається вузькою.

Одне з перших рішень нового власника – заміна значка на Honda. З дивного – годинник постійно показує “китайський” час.. І його можна змінити, лише якщо синхронізувати систему з китайським номером.. Є ще ентузіасти, які витягують запобіжники і скидають клейми з акумулятора (рівно в 01:00 ночі).. Я б з таким не експерементував)

Якість пластику цілком нормальна (крім верхньої частини торпедо), матеріал сидінь – на вигляд “екошкіра” хороший і досить зносостійкий, але боковина сидіння дуже м’яка, в повороті сидіння не тримає..

Вибору кольору салону немає, є тільки такий темно-вишневий. Вживу виглядає непогано.

Чимало кнопок в салоні дизайном нагадують про салони машин початку 2000-х..

На задньому ряду сидінь є простір для ніг (якщо ваш ріст до 185 см), але голова впирається в дах (в машини з панорамою)..

Слабке місце Honda M-NV – пічка (клімат-контроль)

У будь-якому автомобілі є слабке місце. В одних це двигун, в інших це коробка, у третіх це підвіска, у четвертих це електрика, та й так далі. А у електро Хонди своє слабке місце – це пічка.

Ціна вживаного блоку CAN20 – від 700$ Деякі власники не знайшовши оригінал – ставлять альтернативну автономну пічку Webasto.

По форумам уже чимало скарг на помилку В124А (Неиспровность электрического подогрева ОЖ)

Багатьох цікавить витрата енергії взимку і влітку у електромобіля.

Витрата безпосередньо залежить від температури і від того, як сильно ви тиснете на педаль газу. Кондиціонер не впливає на витрату енергії влітку (за словами власників), а ось пічка дуже сильно. Пічка тут їсть не мало — 7 кВт/год, тобто до вашої літньої витрати потрібно як мінімум додати 7 кВт.

З настанням холодів цифри витрати електроенергії просто шокують. Все залежить від того, де зберігається автомобіль у нічний час. Якщо це теплий гараж або паркінг — то цифри витрати не будуть величезними, від 22 кВт/год до 28 кВт/год, а якщо автомобіль зберігається на вулиці, і весь час стоїть на морозі, то витрата електроенергії при включенні авто буде до 35 кВт /год.

Все через те, що для прогріву авто, пічка працює по максимуму, гріє і салон, і батарею. Чим холодніша батарея, тим більша витрата електрики.

Є інформація, на щастя не актуальна для нашого клімату, що в сильні морози (-30 і нижче), електромобіль не запуститься. Тут кілька причин: не вистачить ємності 12В акумулятора, для змикання контакторів або електроніка не дасть запустити основну батарею за низькою температурою, т.к. хімічний процес усередині батареї йде із дуже малою швидкістю.

Також майбутньому власнику доведеться подумати про зарядку.

Адже електрокари для Китаю зазвичай мають оригінальні зарядні роз’єми GB/T – доводеться або докуповувати перехідники (простіше і дешевше), або переробляти роз’єм (складніше і дорожче, але правильніше).
Гніздо для зарядки розміщене спереду і воно ніяк не захищено від дощу/снігу і тд..

Питання безпеки. З одного боку – перед нами електромобіль, вироблений у Китаї. Але з іншого боку – все-таки перед нами електромобіль відомого світового бренду, і бензинова версія якого проходила усі необхідні краш-тести. Хоча машина радикально змінена…

Параметри Honda M-NV

Габарити і маса

  • ДхШхВ (мм) – 4324x1785x1637
  • Колісна база (мм) – 2610
  • Кількість дверей (шт) – 5
  • Кількість місць (шт) – 5
  • Вага авто (кг) – 2025 кг

Двигун

  • Тип живлення – електричний
  • Тип двигуна – постійний магніт / синхронний
  • Загальна потужність двигуна (кВт) – 120
  • Розташування двигуна – спереду
  • Максимальна потужність (кВт) – 120

Батарея

  • Тип акумулятора – потрійна літієва батарея
  • Ємність батареї (кВт*год) – 61.3
  • Спосіб зарядки – швидка зарядка + повільна зарядка
  • Ємність швидкої зарядки (%) – 80
  • Час швидкої зарядки (годин) – 0.5
  • Час повільної зарядки (годин) – 9
  • Запас ходу (км) – 480 (в реальності – до 350 км)

Динамічні характеристики Honda M-NV

  • Максимальна швидкість (км/год) – 140
  • Розгін від 0 до 50 км/год – 4 с

 

 

AvtoKasta