Bentley і Lamborghini за допомогою бджіл моніторять рівень забруднення навколишнього середовища і “турбо-мед” від Porsche

Компанія Lamborghini відзначила Всесвітній день бджіл, заснований Організацією Об’єднаних Націй.

 

З нагоди Всесвітнього дня бджіл, яке відзначали 20 травня, італійський бренд відзвітував про свої зусилля в справі збереження популяції цих корисних комах. Виявляється, Lamborgnini, раніше не помічена у випуску екологічно чистих автомобілів, за допомогою бджіл постійно моніторить рівень забруднення навколишнього середовища в околицях свого заводу в Сант-Агата-Болоньєзе.

 

Фото: Lamborghini

 

Ще в 2016 році італійський автовиробник запустив проект біомоніторингу, встановивши пасіку з 8 вуликами в місцевому парку. А всього нинішня популяція бджіл, які проживають в безпосередній близькості від підприємства, налічує близько 600 тисяч особин.

Зараз на пасіці Lamborghini вже 12 вуликів. І кожен з них всередині і зовні обвішаний датчиками і камерами – для вивчення рівня забруднюючих речовин і їх впливу на навколишнє середовище. Посильну допомогу в цій нелегкій праці автомобілебудівникам надають професійні ентомологи і бджолярі.

 

 

Також бджільництвом займається компанія Porsche – причому з цілком меркантильної метою ФОТО: porsche-leipzig

 

Останнім часом, зокрема, було досліджено поведінку одиночних бджолиних сімей – на відміну від соціальних бджіл, бджоли-одинаки не відлітають далеко від своїх вуликів, що дозволяє, як відзначають в Lamborghini, зібрати ще більш ефективні дані для вивчення впливу забруднення на навколишнє середовище . У минулому році аналогічну програму запустила і інша преміальна автомобільна марка – Bentley.

 

 

ФОТО: porsche-leipzig

Але всіх переплюнув Porsche, який експлуатує бджіл з метою отримання вигоди. Навесні 2017 року компанія прихистила у себе на заводі в Лейпцігу 25 бджолиних колоній загальною чисельністю приблизно 1,5 млн комах. Ну, не на самому заводі, а в заповіднику площею 132 га, розташованому по сусідству з тестовим полігоном. І в перший же рік отримала 400 кг добірного меду, який успішно продала клієнтам марки. Фірмовий мед назвали Turbienchen – це гра слів, яку можна перевести як “турбо-мед”.

 

“Турбо-мед” марки Porsche. ФОТО: porsche-leipzig

 

Через свою важливість для біорізноманіття бджоли захищені німецьким законом про охорону природи (BNatSchG) та німецьким розпорядженням про охорону видів (BArtSchV). Зокрема, бракує відповідних середовищ існування для цих істот. «Природний ландшафт Porsche Leipzig пропонує ідеальні умови для наших медоносних бджіл. Цілий рік доступний різноманітний асортимент квітів – від верби, диких фруктів до глоду », – каже Герд Рупп, голова виконавчого комітету Porsche Leipzig Gmbh.

 

Раніше портал Avto Kasta повідомляв, що Lamborghini бере курс на електрифікацію з інвестиціями в 1,5 млрд євро.

 

 

Джерела: porsche-leipzig і focus.ua

 

AvtoKasta