Дефект електроніки Mazda3: безпричинна активація різкого гальмування

Компанія Mazda подала в Національне управління безпеки дорожнього руху (NHTSA) США повідомлення про програмний дефект, пов’язаний з безпекою. Його виявили у деяких мо автомобілів Mazda3 2019 модельного року і 2020 модельного року.

Електронні системи керування автомобілем часто бувають корисними і допомагають уникнути деяких помилок, тим самим підвищивши рівень безпеки на дорозі. Разом з тим, інтеграція програмних рішень в управління транспортним засобом може викликати серйозні проблеми, якщо система дає збої в невідповідний час.

В чому полягає дефект

За даними компанії Mazda, «невірне програмування» її інтелектуальної гальмівної системи (Smart Braking System, SBS) може змусити автомобілі Mazda3 четвертого покоління помилково виявляти об’єкт на своєму шляху під час руху. В результаті цього система може активувати екстрене гальмування під час руху автомобіля. Проблема зачіпає 35390 автомобілів 2019 і 2020 модельного року в США. При цьому автовиробник заявляє, що не знає ні про які травмах або смертельні випадки, які сталися б в результаті цієї несправності.

Водій не може не помітити цю проблему, так як при спрацьовуванні екстреного гальмування автомобіль раптово зупиняється, звучить сигнал тривоги, а на екрані автомобіля виводиться повідомлення. Деякі автори Reddit повідомляють, що система активувалася під час руху, коли навколо немає ніяких перешкод. Також наголошується, що, хоча систему можна відключити, вона, судячи з усього, знову активується кожного разу при запуску автомобіля.

Для усунення несправності в деяких автомобілях буде досить оновити або перепрограмувати систему. Але в деяких випадках (автомобілі більш ранніх збірок) може знадобитися і заміна або перепрограмування всього апаратного комплексу системи.

Mazda відкликає всі автомобілі, порушені проблемою. Власники таких автомобілів отримають повідомлення електронною поштою до 17 лютого 2020 року. Так власники Mazda3 можуть самостійно зв’язатися з виробником для отримання додаткових відомостей.

Джерело: Engadget

AvtoKasta