Коли закриють міст Патона: у Києві пропонують будувати тунелі під Дніпром і приклад Китаю

Столична влада планує закрити на капітальний ремонт мости Метро та Патона у 2023 році, а у 2022 році відремонтувати Південний міст. Через це у місті варто чекати серйозних заторів.

 

Відомо, що у 2022 році комунальна корпорація “Київавтодор” планує замінити деформаційні шви та покриття на Південному мосту, роботи виконувати до кінця наступного року. Зазначається, що на Південний міст ляже основне навантаження під час ремонту мостів Метро та Патона, які ремонтуватимуть у 2023 році.

У 2021 році почалися перші роботи з будівництва нової кільцевої автодороги навколо Києва. Раніше в проекті були закладені два мости – на півночі й на півдні столиці. Але їх можуть замінити тунелями.

Про це повідомляє РБК-Україна Авто з посиланням на КиевВласть.

Таке припущення висловив Міністр інфраструктури Олександр Кубраков. На його думку, тунелі в порівнянні з мостами повинні знизити навантаження на дорожню мережу Києва. Службі автомобільних доріг у Київській області вже доручено зайнятися прорахунком орієнтовного бюджету на нове будівництво.

 

Усього хочуть побудувати два тунельні переїзди:

  • від вулиці Столичне шосе до М-03 Київ — Харків — Довжанський (на ділянці Київ — Бориспіль) — район Південного мосту;
  • від вулиці Богатирської до Оноре де Бальзака — Північного мосту.

 

Будівництво планують здійснити за рахунок коштів спеціального фонду держбюджету, передбачених на фінансування будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту державних доріг у 2022 році.

 

“Укравтодор” вже підтримав ідею будівництва тунелів під Дніпром. Державна компанія висловила повну готовність у разі делегування повноважень стати замовником розробки техніко-економічного обґрунтування та проектної документації на будівництво тунельних переходів у Києві.

 

Ідея будівництва автомобільних тунелів для Києва не нова. У 2005-2007 роках на рівні ескізів і прорахунку бюджету активно обговорювалося будівництво підземних магістралей, які повинні були зв’язати Поділ і вулицю Чорновола, міст Патона з Севастопольською площею та ін.

В Китаї за рік побудували автомобільний тунель під річкою

У китайському місті Хайкоу провінції Хайнань офіційно відкрили рух по тунелю Веньміндун, який з’єднав центральний район міста Хайкоу і новий район Цзяндун Хайнаньського порту вільної торгівлі.

Фото: french.china.org

У китайському місті Хайкоу провінції Хайнань офіційно відкрили рух по тунелю Веньміндун, який з’єднав центральний район міста Хайкоу і новий район Цзяндун Хайнаньського порту вільної торгівлі.

 

Фото: french.china.org

Будівництво тривало близько року. Робочі працювали цілодобово, в три зміни. Оскільки масштаб будівництва був серйозним, влада додатково мобілізувала робітників і задіяли спецтехніку, в тому числі з інших регіонів Китаю.

Тепер відстань через річку Нанду можна подолати за три хвилини. Це рішення істотно знизило навантаження на мости.

Вся переправа довжиною в 4,38 км. Протяжність підводної ділянки – 2,72 км. Тунель був побудований компанією STEC Shanghai Urban Construction Municipal Engineering Group.

 

Джерела: nv.ua rbc.ua  finance.ua

AvtoKasta