Перші гібриди від FIAT: 500X HYBRID ТА TIPO HYBRID. Не дешево, але вигідно?

Компанія Fiat продовжує електрифікацію європейської гами. Ще в 2020 році гібридні версії з’явилися у хетчбеків Fiat 500 та Fiat Panda, тоді ж дебютував електричний Fiat 500e нового покоління, а мінівен Fiat Ulysse спочатку має батарейну версію. Тепер черга дійшла моделей Fiat 500X і Fiat Tipo: у них теж з’явилися гібридні модифікації.

Нові 500X Hybrid та Tipo Hybrid: модельний ряд FIAT електрифікований на 100%

Якщо хетчбеки 500 і Panda мають дуже простий 12-вольтовий стартер-генератор, то моделі Fiat 500X Hybrid і Fiat Tipo Hybrid влаштовані складніше. Їм дісталася та сама гібридна силова установка, що вже з’явилася на кросоверах Jeep Renegade e-Hybrid, Jeep Compass e-Hybrid та Alfa Romeo Tonale. Вона включає нову бензинову турбочетвірку 1.5, яка відноситься до модульного сімейства GSE (Global Small Engine) і працює за економічним циклом Міллера. Двигун має безпосереднє впорскування палива під тиском 350 бар, ступінь стиснення 12,5:1, турбонаддув та стартер-генератор з ремінним приводом. Віддача невелика: 130 л. та 240 Нм.

 

Коробка передач – семиступінчастий “робот” з двома зчепленнями, і в нього вбудований 48-вольтовий електромотор, що видає 20 к.с. та 55 Нм. Він найбільш ефективний під час старту і руху на низькій швидкості, тому під час паркування або повзучої пробки такі гібриди можуть рухатися тільки на електротязі, але з подальшим набором швидкості обов’язково підключається двигун внутрішнього згоряння. Привід лише передній.

Fiat 500X

Виробник заявляє, що такі гібриди на 11% економічніші за аналогічні бензинові машини. Середня паспортна витрата палива – 5,1 л/100 км у паркетника Fiat 500X Hybrid та 4,7 л/100 км у хетчбека Fiat Tipo Hybrid. Час розгону до «сотні» – 9,4 та 9,0 з відповідно.

 

Fiat 500X

Візуально й у салоні гібриди Fiat нічим не відрізняються від бензинових побратимів. А ось комплектація розширена й тепер включає безключовий доступ, підігрів сидінь і контроль “сліпих” зон.

 

Машини вже доступні для замовлення в Європі, продажі почнуться у квітні, причому для обох моделей гібриди стали найпотужнішими та найдорожчими версіями в гамі. Fiat 500X Hybrid коштує від 29 400 євро, а Fiat Tipo Hybrid – від 26 450 євро. Таким чином, у європейській гамі бренду Fiat без електрифікованих версій залишився тільки мікровен Fiat 500L, але його конвеєрне життя близьке до завершення.

Fiat 500X

Майже одночасно з виходом гібридів Fiat представив і інші обновки моделей 500X і Tipo. Наприклад, паркетник Fiat 500X тепер прикрашає не емблема компанії, а великий шильдик з цифрою «500», що підкреслює приналежність до цього сімейства. Також змінено логотип на п’ятих дверях.

Fiat Tipo Cross Station Wagon

А в модельній гамі Fiat Tipo з’явився крос-універсал, хоча крос-хетчбек продається з 2020 року. Ключові особливості моделі Tipo Cross Station Wagon – пластиковий обвіс по периметру кузова, збільшений дорожній просвіт і 17-дюймові колеса. Такий універсал має багажник об’ємом 550 літрів і пропонується у бензиновому, дизельному та гібридному варіантах.

 

Починаючи з 2023 року, Fiat обіцяє щороку представляти нову модель, і у кожної з них буде електромотор. А до 2027 року європейська гама повністю складатиметься з електромобілів.

 

Джерела: fiat.ua  autoreview
Фото: компанія Fiat

AvtoKasta