Скільки коштуватиме пальне у 2023 році — прогноз НБУ

Нацбанк прогнозує, що у 2023 році автомобільне паливо (бензин, дизельне паливо та автогаз) подорожчає на 20%.

Такий прогноз міститься в інфляційному звіті, який оприлюднив Національний банк України.

Як розраховують у Нацбанку, у 2023 році пальне дорожчатиме не так сильно. Ціни стримуватиме поступове зниження вартості нафти на глобальних ринках. Пальне здорожчає за рахунок повернення системи оподаткування палива на довоєнний рівень.

Так, з огляду на те, що літр бензину марки А-95 у середньому коштує близько 50 гривень, то в 2023-му може бути близько 60 гривень.

Літр дизельного палива на заправках у середньому продають по 54 гривні за літр, наступного року вартість може зрости майже до 65 гривень.

Також у Національному банку прокоментували нинішню стабілізацію цін на пальне:

“Це пояснюється зменшенням цін на нафту на міжнародному ринку та насиченням ринку завдяки налагодженню логістики та поновленню конкуренції між АЗС”, — роз’яснив регулятор.

У НБУ вважають, що ефекти перенесення високих цін на пальне триватимуть і надалі, зумовлюючи, зокрема, подорожчання транспортних послуг. Це підживлюватиме загальну інфляцію.

Для цього є кілька причин:

  • поступове зниження нафтових цін на світових ринках;
  • повернення системи оподаткування палива на довоєнний рівень, що очікується на початку 2023 року.

Останній фактор збереже ціни на пальне на найвищому рівні. Це призведе до того, що, наприклад, подорожчають транспортні послуги, що стане однією з причин інфляції.

 

Джерела: звіт НБУ   focus  progroshi

 

AvtoKasta