SpaceX Ілона Маска запустила український супутник у космос

З космодрому на мисі Канаверал у Флориді о 17:25 за Києвом стартувала ракета Falcon 9 з українським оптичним супутником Січ-2-30.

Відділення супутника від ракети і вихід на орбіту відбулися о 18:50, повідомили BBC News Україна в Державному космічному агентстві.

В 20:15 він пролетів над Україною.

Загалом ракета Falcon 9 має вивести на орбіту 105 різних об’єктів. Трансляція ведеться на Youtube-каналі SpaceX, її також можна переглянути нижче.

Запуск має відбутись з бази Космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді. Україна запускає власний супутник вперше з 2011 року. Для України супутник може ознаменувати перший крок для виходу з кризи космічної галузі. Його зможуть використовувати не тільки для важливих цивільних завдань, як моніторинг стану довкілля чи надзвичайних ситуацій, але й спостереження за переміщенням військ.

фото КБ Пивденное

Супутник Січ-2-30 призначений для отримання цифрових фото поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазоні: 0,51-0,59 мкм (зелений), 0,61-0,68 (червоний), 0,80-0,89 (ближній ІЧ) та 0,51-0,90 (панхром).

 

Крім цього, супутник використають для моніторингу іоносфери.

Успіх Січ-2-30 може дати зелене світло для запуску групи супутників, які допомагатимуть українській економіці та армії.

  • «СІЧ-2-1» — це український супутник дистанційного зондування Землі. Його розробило та виготовило держпідприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля». На початку грудня 2021 року його літаком відправили до Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал для проходження підготовки до запуску та його стикування із ракетою Falcon 9 компанії SpaceX.

 

Таким чином Україна поступово повертається в коло гравців на світовому космічному ринку. Однак до відновлення галузі хоча б до рівня періоду співпраці з Росією поки що все ще далеко.

 

Джерела: ain  bbc.com   epravda

 

AvtoKasta