З 1 жовтня в Україні почне працювати автоматична фіксація ваги для фур, а також платні дороги

З 1 жовтня законом №1582-IX офіційно передбачено впровадження автоматичної фіксації перевищення вагових норм. До цієї дати на КМУ має обов’язок прийняти підзаконні нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону. Як будуть працювати системи зважування в русі WiM, розповідає Дорожній адвокат.

 

На даному етапі у тестовій експлуатації по Україні встановлено близько 50 систем. Зважувальне обладнання змонтовано у верхньому шарі покриття автомобільних доріг. Обладнання перекриває дорогу по всій ширині. Прилеглі об’їзні шляхи перекриваються з метою не допущення об’їзду «рамок».

 

Усі відомості зі зважувального обладнання на дорогах передаються до центру обробки даних Укртрансбезпеки. Фіксація руху здійснюється цілодобово. Система автоматично зчитує такі показники як: номерний знак, габаритні розміри, маса, кількість осей, швидкість тощо. За результатами опрацювання цих показників будуть формуватися повідомлення про сплату штрафу. Тобто автоматичні системи вже працюють у тестовому режимі. Лише законодавчо винести штраф Укртрансбезпека зможе лише після 01.10.2021.

 

Відповідно до ч. 2 ст. 132-1 КУпАП  за перевищення вагових норм передбачено штрафи у розмірі: 8500 грн – у разі перевищення від 5% до 10%; 17 000 грн – у разі перевищення від 10% до 20%; 34000 грн – у разі перевищення від 20% до 30%; 51000 грн – у разі перевищення понад 30%.

 

Штрафи будуть накладатись не на автомобільних перевізників, а на власників вантажівок, вказаних у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу. Або на користувачів вантажівок, вказаних у Реєстрі користувачів. Якщо такі внесені у Реєстр завчасно.

 

Для водіїв вантажівок, які будуть приховувати номерні знаки від автоматичного зчитування, передбачено більш жорсткі штрафи. А саме, за перевезення вантажу на транспортному засобі без номерного знаку або з номерним знаком, закритим іншими предметами, з нанесенням на номерний знак покриття, яке перешкоджає або ускладнює його ідентифікацію, перевернутим чи неосвітленим, передбачено штраф у розмірі 51 000 грн (ч.3 ст.132-1 КУпАП, п.4 Закону №1582-IX). Тобто за приховування номерних знаків від автоматичного зчитування водіям передбачили відповідальність на максимальному рівні. Рівноцінно як за перевищення вагових норм понад 30%.

До кінця 2021 року кількість автоматичних вагових комплексів планується збільшити до 100 систем, тобто удвічі.

 

В уряді пропонують, щоб вантажівки вагою понад 12 тонн платили за проїзд дорогами.

Уряд погодив законопроєкти, якими пропонує встановити плату за користування дорогами загального користування держзначення транспортними засобами понад 12 т і більше незалежно від країни реєстрації.

Таке рішення ухвалили на засіданні 22 вересня.

 

“Логіка проєкту доволі проста – тисячі кілометрів доріг в Україні будуються за рахунок коштів платників податків, тобто всіх українців. При цьому, тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження та знос саме від вантажівок.

 

Тому для них пропонується встановити оплату за користування дорогами загального користування. Кошти будуть консолідуватись у державному дорожньому фонді і це буде додатковий ресурс для створення якісно нової інфраструктури”, – додав прем’єр Денис Шмигаль.

 

Відповідно до проєкту закону, надходження до бюджету можуть скласти до 9 млрд грн в залежності від середнього тарифу (1-3 грн/км) та протяжності доріг, по яким справляється плата.

 

Крім цього, пропонують запровадити систему контролю руху за транспортними засобами за допомогою мітки радіочастотної ідентифікації та ввести електронну систему плати за користування дорогами.

 

Так, в КУпАП встановлять штрафи за порушення порядку справляння плати за використання доріг та рух без необхідного пристрою – 500 неоподаткованих мінімумів, а повторне порушення – 1000 н.м.

 

 

Джерела: avtomir і  epravda

AvtoKasta