PR

Як безпечно продати автомобіль, щоб не залишитись ошуканим

Ви зібралися продати автомобіль. Думаєте, вам вдасться зробити це швидко і без обману? Ринок уживаних машин має свої правила та кон’юнктуру, які не завжди видно неозброєним оком. Дочитайте до кінця цю статтю, щоб дізнатися, як правильно та безпечно продати автомобіль, обійшовши шахрайські схеми.

Тут не буде інформації про передпродажну підготовку авто. Ми акцентуємо вашу увагу на юридичних моментах та боротьбі з несумлінними покупцями, якими можуть виступати шахраї.

Дотримання закону під час продажу машини

Нагадуємо норми права:

  1. Закріплювати факт продажу автомобіля слід лише договором купівлі-продажу.
  2. Передача права власності. Обов’язково знімайте з обліку машину під час продажу, не погоджуйтеся на довіреність або просто передачу техпаспорта. Штрафи надходитимуть на адресу юридичного власника. Крім того, транспортний засіб може бути використаний у злочинних цілях.
  3. Використовуйте послуги юристів. Присутній на угоді адвокат зможе грамотно врахувати всі нюанси продажу, правильно оформити договір та позбавити вас спірних питань.

Інформація про покупця

Наступні дії покупця повинні вас насторожити:

  • приховує паспортні дані;
  • відмовляється оформити покупку офіційно;
  • пропонує сумнівну схему (зняття з обліку через знайомого, укладання договору через посередницьку контору тощо).

У таких випадках краще відмовитись мати з ним справу.

Більш того, за невелику знижку в ціні можна довірити весь клопіт з продажу машини професіоналам, скориставшись послугою автовикупу. Наприклад, керівник компанії Карфай Олег Новасов оцінить і купить ваше авто з повним зняттям з обліку, і ви навіть позбавитеся необхідності передпродажних робіт, а сама угода пройде максимально чисто і прозоро.

Безпечне отримання грошей за угодою

Пам’ятайте, що найважливіший етап продажу машини – отримання коштів.

Якийсь чітко прописаний регламент, або позиції щодо передачі грошей при продажу автомобіля з рук до рук у законодавстві відсутні. Тому всі ризики угоди лягають безпосередньо на її учасників. Проте є дієві поради щодо цього:

  1. Проводьте купівлю-продаж у людному місці. Що більше потенційних свідків, то краще.
  2. Приймайте гроші у вигляді готівки лише через касу банку, в якому ви обслуговуєтеся, з перевіркою їх на справжність. Так ви убезпечите себе від фальшивих купюр, а касир стане вашим свідком та підтвердить передану суму.
  3. Уникайте банківського переказу. Шахраї можуть у себе у відкритому додатку інтернет-банкінгу показати, що нібито відправили переказ і одночасно надіслати на телефон продавця смс, замаскований під повідомлення від банку про надходження коштів. Недосвідчена людина може особисто не перевірити баланс свого рахунку та виявитися ошуканою.
  4. Попросіть покупця пройти у відділення банку та покласти гроші в касі на ваш рахунок. Так ви поїдете з місця угоди без готівки, яку по дорозі можуть відібрати силою, захистите себе від фальшивок і отримаєте додаткового свідка у вигляді касира.

Допомога друга

Одна голова добре, а дві – краще. Тому обов’язково візьміть із собою на зустріч близьку людину чи друга. Він буде додатковим свідком та помічником.

Ці поради допоможуть знизити ризики при продажі авто. Будьте пильні, дотримуйтесь наших порад, і ви з легкістю продасте свій автомобіль порядним покупцям.

AvtoKasta