Чи можна їздити на одному авто 77 років? Так, якщо це Rolls-Royce

Є думка, що раніше автомобілі вироблялися більш надійними і з великим запасом міцності. Хоть і не такими безпечними по сучасним міркам. Однак стан автомобілів, випущених до Другої світової сильно залежить від догляду власника за машиною.

Але історія цієї ретро машини дивує: це Rolls-Royce Phantom I 1928 року випуску. Автомобіль 77 років справно служив одному власнику, проїхав по США в загальній кількості 277 тис. км і досі може їхати своїм ходом. Нижче- історія самого довгого володіння Rolls-Royce.

Allen Swift і його авто

Для початку потрібно сказати кілька слів про беззмінного водія цього автомобіля.
Америка початку минулого століття. Власника звали Аллен Свифт (M. Allen Swift) 1903 року народження. Він народився в багатій сім’ї, що володіла бізнесом по виробництву штучної позолоти. Компанія M. Swift & Sons, Inc., заснована в 1887 році, існує і нині (розташована в штаті Коннектикут). Аллен цікавився автомобілями, які набирали популярність в ту епоху. Rolls-Royce Phantom I S273 FP був подарований йому відчимом на 26-й день народження (але це був вибір Аллена), і це вже його третій за рахунком автомобіль. Так він і залишився у власника на все життя. А прожив Свіфт довгих 102 роки (помер в 2005 році).

Чому Аллен Свіфт зупинив свій вибір саме на Rolls-Royce (з його інтерв’ю): він продавав американську британську люксову марку, і був виражений підходом до створення автомобілів, інноваційності заводу і ручній збірці. Такими якостями і ручною збіркою автомобільна компанія Rolls-Royce славиться і досі.

На цій версії Rolls-Royce Phantom стояв кузов родстер Piccadilly зі складним дахом виробництва Brewster & Co. Coachworks, Нью-Йорк (в цей час кузовні автомобілі робили окремі компанії). Пофарбований він був в зелений колір двух відтінків, на дверях золотою фарбою.

Представницький автомобіль Phantom I випускався в 1926 – 1931 роках в США в місті Спрінгфілд штат Массачусетс для американського ринку. Достатньо, це місто відоме ще винаходом гри в баскетбол, яка вважається однією з озброєних столиць США (там знаходиться компанія Smith & Wesson).

Rolls-Royce Phantom I Playboy Roadster від Brewster S162PM 1927 року

Phantom вважався тоді (і зараз теж) машиною потужною і надійною, з 1200 шт. випущених екземплярів збереглося близько двох десятків. Бензиновий двигун 7,6 літра, механічна коробка на чотири ступені, потужність 108 кінських сил на майже двухтонну машину. Зараз вартість такого автомобіля на аукціонах може доходити до мільйона доларів США.

фото: autoblog

Аллен Свіфт машину любив, доглядав її, робив регулярне ТО. До 1958 року автомобіль експлуатувався щодня, до 2003 року вже епізодично у поїздках містом (через вік водія), але весь цей час машина була на ходу і в чудовому технічному та зовнішньому стані.  У 1988 році, до ювілею, автомобіль пройшов реставрацію салону та перебирання агрегатів. А компанія Rolls-Royce у 1994 році відзначила почесного власника кришталевою статуеткою “Дух екстазу” (як на капоті всіх автомобілів цієї марки).

Незадовго до смерті Свіфт пожертвував музею міста велику суму і власне Rolls-Royce Phantom 1928 року. Цей автомобіль виставлений на почесному місці в краєзнавчому музеї Спрінгфілда і є справжньою капсулою часу в чудовому стані.

 

Джерела: springfieldmuseums  autoblog

AvtoKasta