Citroen Ami: серійний електро-фургон за 6500 євро. Дешево і сучасно?

Ось такий куб на колесах відтепер буде відкривати європейський модельний ряд марки Citroen. Здивовані?

Але ж бренд імені Андре Сітроена – це не тільки богиня DS, пневматична підвіска і авангардний дизайн. Гранично простий і дешевий автомобільчик Citroen 2CV зіграв найважливішу роль в післявоєнній автомобілізації як Франції, так і всієї Європи.

 

А зараз новітній електромобіль Citroen Ami повинен стати реінкарнацією «дешевого» в сучасній реальності і цим показати нове бачення міської мобільності.

Габарити: довжина — 2410 мм, ширина — 1390 мм, а висота — 1520 мм. 

 

Фото: Citroen

Економія в розробці і при виробництві Ami зведена в абсолют: у машинки однакові двері зліва і справа (і відчиняються вони, відповідно, в різні боки), а також передня і задня облицьовка пластиковими панелями. Секції бічних вікон відкидаються вручну, регулювання дзеркал теж механічна. На цьому фоні розкішшю виглядає стандартна скляна панель даху.

Фото: Citroen

У найпростішому салоні – пара «крісел», причому пасажирське закріплене жорстко, а водійський можна відрегулювати тільки в поздовжньому напрямку. Замість приладів – малий екранчик, а замість «музики» – док-станція для підключення смартфона. Є два багажні майданчика – за сидіннями і в отворі перед пасажиром. А відсік для зарядного кабелю розташований в задньому правому крилі з доступом з дверного пройому.

Фото: Citroen

У компанії позиціонують Ami в першу чергу як альтернативу скутерам, велосипедам і громадському транспорту, тому серед головних переваг згадані закритий салон і наявність обігрівача.

 

 

Юридично Citroen Ami – легкий квадрицикл, яким дозволено керувати за 16 років, а у Франції – навіть з 14 років. Але зворотна сторона – жорсткі обмеження характеристик.

 

Тому Citroen Ami має електромотор потужністю лише 6 кВт (8,2 к.с.), маса без тягової батареї – гранично допустимі 425 кг, а максимальна швидкість – 45 км/год. Розташованого під підлогою літій-іонного акумулятора ємністю 5,5 кВт ∙ год повинно вистачити на 70 км пробігу, а перезарядка від звичайної розетки займе три години. Сучасних систем безпеки на кшталт ABS і подушок тут немає, адже за законом для квадрициклів вони не обов’язкові.

Фото: Citroen

Недавно представили і одномісну версію My Ami Cargo, яка відноситься до легкого комерційного транспорту (LCV). Замість пасажирського сидіння вона пропонує обсяг в 400 л для перевезення вантажів масою до 140 кг. Прийом онлайн-замовлень на «фургон» в Європі відкриється в кінці травня за цінами від 6490 євро, включаючи податки.

 

Фото: Citroen Крісло пасажира замінено замикається кнопками пластиковим боксом (обсягом 260 л), поділеним на сім модулів. Знімна полку, що служить кришкою, здатна витримати навантаження в 40 кг. Є місце для документів формату А4. Дворівневий підлогу з фіксаторами вміщує предмети довжиною 1,2 м.

 

Асортимент аксесуарів включає сітку для утримання предметів при відкритій пасажирській дверці, спеціальний підлоговий килимок, кріплення для смартфона тощо. Також можна замовити фарбування кузова в обраний колір і наклеювання логотипів.

 

Компанія Citroen сподівається, що My Ami Cargo, «маленький зовні, великий всередині», буде затребуваний міськими службами доставки, сервісними фірмами (слюсарі, сантехніки, електрики), індивідуальними підприємцями і навіть місцевими органами влади.

 

 

Джерело: autoreview

AvtoKasta