Форс-мажор на Кременчуцькому НПЗ: ціни в опті злетіли, мережі АЗС урізають знижки

Паливний ринок України недорахується п’ятою частиною ресурсу через пожежу на Кременчуцькому нафтопереробному заводі (НПЗ). Таку оцінку дав генеральний директор транспортно-логістичної компанії та мережі АЗС “Прайм” Дмитро Леушкін, повідомляє UBR.

 

“Кременчуцький НПЗ у боротьбі за ринок ПММ України “загинув смертю хоробрих”. Скажімо просто, він зламався. Миттєво виникла дірка у 20% ринку, і, як наслідок, гостра нестача палива”, – зазначає він.

 

Нібито щось почнуть робити з понеділка, але це все “поки що не точно”.

Як зазначає Леушкін, вибух і пожежа сталася через те, що на підприємстві хотіли збільшити виробництво мазуту, оскільки в країні не вистачає вугілля. Але “старий агрегат не витримав” і стався вибух.

 

“Агрегат не простий, а первинної підготовки – без нього все інше не працює”, – наголосив директор мережі АЗС “Прайм” у розмові з UBR.ua.

 

На цьому фоні оптові ціни відразу “злетіли в космос”, а заправники виявилися затиснуті граничною ціною, яку їм прописує держрегулювання.

Ціни в опті злетіли, мережі АЗС порізали маркетингові знижки. Стели прив’язані до держрегулювання. На ринку шторм”, – описує ситуацію експерт.

Ситуацію посилює ще й чергова хвиля контрольних інспекцій із заправок. Це вже третя за рік хвиля перевірок, каже Леушкін.

“Багато АЗС вже на OLX. Люди в серцях кидають цей бізнес, зазнають збитків та розоряються”, – додає він.

фото: UBR

 

Зараз, каже експерт, реально немає палива для сушарок, маневрових поїздів та іншої дизельної тяги. Ціни в оптовому сегменті вже вищі, ніж на АЗС із колонки.

 

Біда не приходить одна, і в тому ж початку тижня «порадували» білоруси, які підтвердили інформацію про скорочення листопадових поставок на 30-40%, яка раніше блукала по ринку. «На початку місяця було анонсовано скорочення відвантажень на 10-15% та їх перенесення на грудень, але ближче до середини місяця скорочення зросло до 30–40%», — розповів один із трейдерів. Опитування показало, що точних причин такого рішення БНК ніхто не знає. За однією з версій, білоруський уряд зобов’язав нафтовиків поповнити запаси на внутрішньому ринку, але мало хто вірив у це.

Понад це наклалася давня проблема з відвантаженнями російського дизеля з Гомеля, звідки відправляє партії компанія SNEL Energy.

 

Джерела: UBR и enkorr

AvtoKasta