Новий Logan і Sandero провалили краш-тест (результат – 2 зірки по EuroNCAP). Але є нюанси..

Асоціація EuroNCAP провела чергові краш-тести і на цей раз вони протестували крос-хетчбек Dacia Sandero Stepway нового покоління, який вийшов на європейський ринок в кінці минулого року.

 

Автомобіль пройшов повний цикл випробувань за сучасною методикою і в підсумку заробив … лише 2 зірки з 5 можливих. Причому цей рейтинг автоматом поширюється і на базовий хетчбек Sandero і седан Logan. У чому ж причина такого провалу?

 

У європейців зараз зовсім інша розстановка пріоритетів і вимог при виставленні оцінок за краш-тест.

 

Дуже велика роль відведена превентивній безпеці і електронним асистентам, а Logan і Sandero навіть в новому поколінні оснащені найпростішої системою автоматичного гальмування, радар якої може розпізнавати тільки інші автомобілі.

 

Ні системи розпізнавання пішоходів чи велосипедистів, ні системи для утримання в смузі не передбачено, адже з ними автомобілі Dacia/Renault стануть помітно дорожчими.

 

Втім, з покладеними на неї обов’язками така система впоралася успішно: Sandero вчасно загальмував під час всіх вправ. Однак через брак більш просунутої електроніки Dacia заробила за превентивну безпеку лише 42%. Та й «пішохідний» рейтинг – всього 41% (на нього теж впливає наявність і працездатність системи автоматичного гальмування).

 

Експерти EuroNCAP уточнили, що якби на борту був розширений набір асистентів, то хетчбек цілком міг претендувати на чотиризірковий рейтинг.

 

Адже, всі краш-тести Sandero Stepway витримав непогано, як для компактного бюджетного автомобіля. Наприклад, за фронтальний удар пятидверка зібрала 12,1 бала з 16. Деформація кузова – без криміналу, перевантаження не досягнули небезпечних порогів, хоча передня панель все ж становить небезпеку для колін людей.

 

Джерело: EuroNCAP

 

AvtoKasta