Обов’язковий техогляд для всіх авто з 2022 року – проект закону Мінінфраструктури

З 1 січня 2022 року в Україні буде запроваджено обов’язковий техогляд для особистого транспорту громадян. Всі автовласники будуть зобов’язані проходити обов’язковий контроль стану і справності машин.

Проводити техогляд будуть експерти приватних сертифікованих компаній. Власники легкових автомобілів повинні будуть проходити техогляд через 4 роки після першої реєстрації машини , а потім кожні 2 роки.

 

Експерти перевірятимуть:
  1. Рульову систему;
  2. Гальмівну систему;
  3. Зовнішні світлові пристрої;
  4. Колеса і шини;
  5. Каталізатор;
  6. Сажеві фільтри і ін.

 

Автомобілістам, які ігнорують техогляд буде загрожувати штраф – 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 1700 гривень.

 

Техогляд в Україні скасували ще у 2012 році. І відмінили його, бо процедура його проходження була корумпованою. Номінально технічний огляд автомобілів був, а фактично – ні.

Зараз техогляд є обов’язковим лише для комерційного транспорту.

У Кабміні кажуть, що повернення обов’язкового техогляду для всіх авто – це одна з умов угоди про асоціацію з Євросоюзом.

 

Так як Угоду підписали – її треба виконувати.. Але необхідно зробити так, щоб цей огляд був доступним і недорогим для автомобілістів.

 

І тут виникає питання: чи допоможе цей Закон уникнути монополізму і корупційних схем в цій сфері? Дізнаємось вже в 2022 році..

AvtoKasta