Рекордний простий через дефіцит мікрочіпів: завод Opel в Німеччині закритий до 2022 року

Автовиробник Opel, що входить до групи Stellantis, заявив, що закриє один зі своїх заводів в Німеччині як мінімум до кінця року через брак чіпів.

 

Глобальний дефіцит мікрочіпів вибухнув на початку цього року і привів до серйозних проблем у всіх високотехнологічних секторах світової економіки. Причина дефіциту – перерозподіл замовлень на процесори в результаті пандемії COVID-19 і локдаунів: в 2020 році попит на автомобілі впав, тому їх виробники скоротили закупівлі електронних комплектуючих, тоді як попит на комп’ютери, смартфони, ігрові приставки та побутову техніку у сидячого на карантині населення , навпаки, виріс. Виробники мікрочіпів відреагували на зміну попиту і в 2021 році виділили більше потужностей на споживчу електроніку і менше на автомобілі. Перші місяці цього року автомобільні компанії ще якось трималися на складські запаси, а з весни посипалися новини про простоях заводів, відмовах від напханих мікрочіпами опцій і недоукомплектованою продукції. Час очікування замовлених машин різко зросла – до року у випадку з Mercedes-Benz.

 

Новина про закриття заводу Opel в Айзенахе вибивається із загального ряду тому, що раніше ніхто так надовго роботу не зупиняв – йшлося про дні, тижні, максимум місяці, а тут підприємство «зупиняють» відразу на три місяці і без гарантій відновлення виробництва після Нового року. 1300 співробітників підприємства переведені на скорочений робочий день, тобто все-таки будуть отримувати зарплату під час простою.

 

Завод в Айзенахе був запущений 5 жовтня 1990 році з легкої руки тодішнього канцлера Німеччини Гельмута Коля, з його конвеєра стала сходити середньорозмірних модель Vectra першого покоління. Пізніше в Айзенахе налагодили збирання легковиків Astra, Corsa і Adam, а з 2019 року його випускає всього одну модель – кросовер Grandland X, який після недавнього рестайлінгу став називатися просто Grandland. Ця ж модель разом з родинним Peugeot 3008 збирається у французькому Сошо, так що зупиняти прийом замовлень на Grandland дилери Opel не будуть, але замовлених машин доведеться чекати довше (скільки саме, зараз ніхто сказати не може).

фото: Automotive News Europe

Зупинка заводі в Айзенахе навряд чи сильно вплине на фінансове здоров’я Stellantis, проте в цілому дефіцит мікрочіпів, як повідомляє Automotive News Europe, може коштувати корпорації 1,4 млн невипущених машин по всьому світу в цьому році, а це сотні мільйонів євро (якщо не більше ) збитків. На думку американської консалтингової компанії Alix Partners, дефіцит мікрочіпів призведе до скорочення світового виробництва автомобілів на 7,7 млн одиниць в цьому році.

 

Коли ж буде ліквідовано дефіцит мікрочіпів?

Логічно було б припустити, що це трапиться в наступному році в результаті нового перерозподілу замовлень, адже перш процесорів на всіх вистачало. На жаль, цього не буде, тому що виробники комп’ютерів, побутової техніки, автомобілів і взагалі всього, що містить складну електроніку, стали робити замовлення з запасом по кількості, тобто тільки посилили дефіцит. Розрядка може статися тільки після розширення виробничих потужностей у електронників, але вони в цьому не сильно зацікавлені, так як після стабілізації попиту нові потужності будуть простоювати і приносити збитки. У зв’язку з цим ряд автовиробників (в тому числі Tesla) збираються виробляти мікрочіпи самі і розраховують в цій справі на підтримку влади, але справа ця копітка і не швидка. Тобто, ніхто точно зараз не може сказати, коли і в результаті яких подій дефіцит мікрочіпів закінчиться.

Нагадаємо, що з 2028 року Opel стане виключно електромобільним брендом.

 

Джерело: kolesa abw.by

AvtoKasta