Toyota Mirai встановила світовий рекорд пробігу на водні

Воднемобіль Toyota Mirai встановив новий рекорд Гіннесса по найдовшій дистанції пробігу без дозаправки серед електромобілів на паливних елементах. В результаті поїздки по Південній Каліфорнії, яка тривала два дні, седан подолав 1360 кілометрів, більш ніж в два рази перевищивши «паспортний» запас ходу. Він не зупиняючись проїхав повз 12  водневих заправних станцій по своєму маршруту: за чистотою спроби стежив представник Книги рекордів.

 

Виконавчий віце-президент Toyota Motor North America Боб Картер заявив: «Ми пишаємося тим, що лідируємо в цій захоплюючій технології, яка є лише одним з напрямків створення автомобілів з нульовим рівнем викидів».

 

Замір Toyota Mirai другого покоління стартував 23 серпня з технічного центру Toyota (TTC) в Гардені, штат Каліфорнія. У машині знаходилися фахівець з економічного водінню Уейн Гердес і другий пілот Боб Вінгер.

Замір відстані проводився по GPS. Представник Книги Гіннесса Майкл Емпрік перевірив, щоб заправний люк машини був опечатаний як на початку, так і наприкінці подорожі. Поруч з суддею – один з водіїв Mirai Уейн Гердес.

 

У перший день дует відправився в заїзд до Санта-Барбари, а потім – по пляжу Малібу, по шосе вздовж Тихоокеанського узбережжя, після чого повернувся в початок шляху. Пробіг склав 761,2 кілометра. 24 серпня седан подолав ще 598,7 кілометра, виїхавши на трасу між Лос-Анджелесом і навколо Оріндж в годину пік.

Як відзначили в Toyota, за таку ж поїздку автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння викинув би в повітря понад 300 кілограмів CO₂, в той час як єдиним «вихлопом» Mirai була вода. Загальний витрата водню склав 5,65 кілограми.

 

За підсумком заїзду Toyota Mirai побив свій власний рекорд, встановлений в травні: тоді результат седана склав 1003 кілометри без дозаправки. До цього рекордсменом по дальності ходу був воднемобіль Hyundai NEXO, в 2019 році подолав 778 кілометрів.

 

Поїздка проходила 23 та 24 серпня 2021 року, але тільки зараз Toyota опублікувала офіційні результати.

Паливна ефективність воднемобіль (розрахована за умовним пальному) склала 152 MPGe (1,55 л / 100 км) проти паспортного комбінованого витрати в 74 MPGe (3,18 л / 100 км). Витрата водню – 0,415 кг / 100 км.

В США Mirai продається за ціною від $ 49 500 (3,56 млн руб). У рух седан призводить електромотор на задній осі (182 к.с. і 300 Н • м). Балони на 5,6 кг водню живлять паливні елементи, що дають струм електродвигуна. Номінальний пробіг на заправці за американським стандартом EPA в початковій комплектації XLE – 402 милі (647 км).

 

Джерело: Forma car News

AvtoKasta