В США створили робота для розбирання і утилізації старих батарей електромобілів

Американські вчені навчили робота розбирати і утилізувати всі компоненти акумуляторних батарей електромобілів. Робот справляється з усіма типами батарей.

Фото: Робот для розбирання батарей електромобілів (Oak Ridge National Laboratory)

У Національній лабораторії Ок-Рідж Міністерства енергетики США розробили роботизовану установку, яка в 10 разів прискорить процес розбирання зношених батарей від електромобілів. Маніпулятор можна налаштувати як на витяг окремих модулів для їх подальшого використання в стаціонарних накопичувачах, так і на глибокий демонтаж на рівні осередків, якщо потрібно відокремити і переробити базові елементи: кобальт, літій, металізовану фольгу та інше.

 

Станом на сьогодні лише мала частина відслуживших батарей від електромобілів йде на переробку. В основному їх використовують повторно, наприклад, в стаціонарних накопичувачах для «зеленої енергетики» або, як це робить Nissan, в експериментальних проектах на кшталт живлення вуличних ліхтарів. Причина – в низькій автоматизації процесу розбирання і високий ризик для людини отримати хімічні опіки або удар електричним струмом.

 

Але розробка Національною лабораторією Ок-Рідж повинна вирішити ці проблеми. Роботизована установка, спочатку призначена для розбирання комп’ютерних жорстких дисків і вилучення з них неодімових магнітів, здатна розбирати навіть заряджену батарею, причому робить це в десять разів швидше, ніж людина, – і це один з найважливіших показників. Маніпулятор адаптується під блоки будь-якого формату. Він може витягувати і окремі модулі, і заглиблюватися до рівня осередків, відокремлюючи рідкісні матеріали для їх подальшої переробки.

Цікаво, що робот створений не з нуля. До цього він допомагав утилізувати комп’ютерні жорсткі диски і витягував з них неодимові магніти, а з новим програмним забезпеченням освоїв і розбирання батарей.

 

Розробники нової технології впевнені, що в найближчі роки зможуть зробити свій винахід серійним, адже поки не запропоновано інших масових і простих рішень для переробки і вторинного використання після закінчення їхнього терміну батарей.

 

Так, компанія Tesla недавно демонструвала свою розробку, але вона може розбирати лише батареї одного стандарту – в той час як робот лабораторії Ок-Рідж справляється з усіма видами батарей.

 

 

Джерела: ORNL  і  РБК-Украина

AvtoKasta