Верховна Рада легалізувала праворульні авто для військових

Верховна Рада прийняла законопроєкт (№9238), який передбачає надання дозволу військовослужбовцям використовувати у дорожньому русі автомобілі з правим розташуванням керма на період дії воєнного стану та 90 днів після його скасування.

Цим законом легалізовується використання транспортних засобів з правим розташуванням керма, що надходять як гуманітарна, благодійна допомога, міжнародна технічна допомога та/або за міждержавними угодами на інших умовах у військові частини та підрозділи Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, державних органів, задіяних у відсічі та стримуванні збройної агресії у період дії воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення чи скасування.

Необхідність прийняття цього закону вимагала поточна ситуація, коли дуже багато допомоги надходило саме у вигляді праворульних авто. Щоб зняти усі законодавчі перепони для їх використання, Парламент унормував законодавчу базу.

Велику кількість автомобілів з відповідними технічними характеристиками можна придбати у Великій Британії, але з огляду на правосторонній рух у цій країні, вони мають праве розташування керма.

Станом на теперішній момент, автомобілі з правим розташуванням керма, які доставляються в Україну як благодійна допомога, міжнародна технічна допомога, або за міждержавними угодами на інших умовах, не можуть перетнути державний кордон України з огляду на положення статті 29 Закону України “Про дорожній рух”, – йшлося у пояснювальній записці.

За самими поверховими підрахунками, від початку війни кордон перетнуло вже 96 тис. автомобілів, які було розмитнено, як допомогу. Більшість з них надійшла відповідним бригадам та формуванням ЗСУ та ТРО.

Джерело: Економічна правда

фото REUTERS

AvtoKasta