Автостоянка не несе відповідальності за пошкоджений автомобіль – рішення суду

Запис у журналі заїзду-виїзду на автостоянку – це недостатній доказ укладання договору зберігання та не підтверджує прийняття автомобіля на зберігання. Такого рішення у справі №444/3133/19 дійшов Касаційний цивільний суд.У квітні 2019 року у Львівській області на одній із автостоянок сталася пожежа. Її причиною стало коротке замикання електромережі автомобіля Renault Kangoo. В результаті цього Kangoo повністю згорів, а автомобіль Mercedes-Benz E220D, що стояв поруч, був сильно пошкоджений. Страхова компанія виплатила власнику «Мерседеса» страхове відшкодування в повному обсязі, після чого звернулася до суду із проханням стягнути з власника автомобіля Kangoo та власника автостоянки суму страхового відшкодування. На думку страхової компанії, вони повинні були солідарно нести відповідальність.

Жовківський районний суд Львівської області відмовив у задоволенні позову. Страхова компанія подала апеляційну скаргу, яку суд задовольнив. Львівський апеляційний суд стягнув усю суму відшкодування з власника автостоянки (приватного підприємця).

Справа зрештою потрапила до Верховного суду України. 15 лютого 2023 року Верховний суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду скасував рішення Жовківського районного суду Львівської області та ухвалу Львівського апеляційного суду, і ухвалив нове рішення.

Зокрема, на користь власника автомобіля Mercedes-Benz E220D із власника автомобіля Renault Kangoo стягнуто понад 652 тисячі гривень. Власника автостоянки визнано не винним.

Також із власника автомобіля Kangoo на користь страхової компанії стягнуто понад 8 000 гривень судових витрат, а на користь власника автостоянки стягнуто судовий збір за подання касаційної скарги у розмірі 19 567 гривень та вартість сплати послуг адвоката у розмірі 65 225 гривень.

Вина власника автостоянки не була доведена, оскільки запис у журналі заїзду-виїзду на автостоянку не підтверджує прийняття автомобіля на зберігання (має бути письмовий договір прийняття на зберігання, як передбачає ч.1 ст.937 Цивільного кодексу України – квитанція, перепустка, жетон тощо). При цьому експертиза довела, що спалах автомобіля Kangoo стався через коротке замикання електромережі. За це відповідає власник.

Джерело: Today.ua
AvtoKasta