Чи стали за останні 10 років автомобілі екологічнішими?

Прийнято вважати, що нові технології та суворіші закони щодо викидів зробили автомобілі чистішими. Теоретично, новий автомобіль, придбаний сьогодні, повинен викидати менше шкідливих речовин, ніж той, що був проданий 10 років тому. Однак нове дослідження показало протилежне.

Дослідження, опубліковане кліматичною організацією Possible, повідомляє видання The Guardian, показує, що середньостатистичний новий автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння у 2023 році більше забруднює, ніж середній новий автомобіль, проданий 10 років тому.

Причина в тому, що споживачі все частіше купують позашляховики замість легкових автомобілів. Ці транспортні засоби важчі та спалюють більше пального. Як наслідок, вони менш ефективні і викидають більше CO2, ніж легкові автомобілі.

Черный Jeep Wrangler в лесу днем
фото: unsplash

Це саме по собі не дивно, але той факт, що ринкові зміни настільки радикальні, що призвели до збільшення середнього рівня викидів від автомобілів з ДВЗ, дивує. Крім того, дослідження, проведене у Великобританії, показало, що найбагатша п’ята частина споживачів купувала автомобілі, які найбільше забруднюють навколишнє середовище.

Позашляховики більш поширені в заможних районах, де бездоріжжя не є великою проблемою. Range Rover і подібні автомобілі в Британії жартома називають “тракторами Челсі”. Аналітики Possible стверджують, що заможні покупці можуть дозволити собі електромобілі, і тому закликають законодавців запровадити податок на транспортні засоби на основі рівня викидів шкідливих речовин.

Правовий ландшафт значно відрізняється у США, де позашляховики та кросовери класифікуються як “легкі вантажівки”, а це означає, що автовиробники не підпадають під ті самі правила щодо викидів, як у випадку з легковими автомобілями. Саме тому так багато компаній взагалі відмовилися від седанів. Допоки ця юридична лазівка не буде закрита, автовиробники продовжуватимуть нав’язувати громадськості більші, ніж потрібно, транспортні засоби.

Додайте до цього загрозу збільшення травматизму пішоходів, смертності в аваріях, вищий ризик перекидання, погіршення видимості для інших водіїв, а також більше частинок від шин важких транспортних засобів, і ви отримаєте багато причин, чому позашляховики мають менше сенсу, ніж легкові автомобілі. До речі, Possible з’ясував, що в середньому найменш забруднюючим автомобілем з ДВЗ – це семирічний вживаний автомобіль.

 

Джерело: The Guardian

AvtoKasta