Чиновники з Папуа-Нової Гвінеї закупили автопарк Maserati на $6 млн — але в країні немає нормальних доріг

Влада Папуа-Нової Гвінеї оголосила про розпродаж автопарку елітних авто, які за 5,6 мільйона доларів придбали у 2018 році перед самітом Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Про це повідомляє BBC.

 

Купівля викликала широкий громадський резонанс, оскільки населенню країни недоступні навіть базові суспільні блага — будь то якісні дороги чи медичне обслуговування.

 

Папуа-Нова Гвінея — одна з найбідніших країн Океанії. 40% її населення живуть менш ніж на один долар на день.

 

 

У 2018 році міністр Папуа-Нової Гвінеї у справах АТЕС Джастін Ткаченко розпорядився придбати автопарк Maserati Quattroporte для обслуговування іноземних делегацій, які мали прибути для участі в саміті організації.

 

Ткаченко стверджував, що після завершення саміту елітні автівки «розлетяться, мов гарячі пиріжки», а тодішній прем’єр-міністр Папуа-Нової Гвінеї Пітер О’Ніл запевняв, що держава «не витратить зайві кошти».

 

Авто придбали через дилера у Шрі-Ланці й доправили до Папуа-Нової Гвінеї чартерним рейсом. Придбання Maserati ще тоді викликало критику в країні й серед іноземних делегацій — частина з них відмовилися користуватися авто.

фото: unsplash

Очікування влади не виправдалися: елітні автомобілі ніхто так і не придбав, вони лишилися в гаражі. У 2019 році тодішній міністр фінансів Джеймс Марапе був змушений пустити туди ЗМІ, бо поповзли чутки, що авто вкрали.

 

В кінцевому підсумку частину машин повернули, але через суспільний резонанс місцеві чиновники відмовилися на них їздити. Влада обіцяла продати машини на аукціоні, а міністр фінансів і нинішній прем’єр показував гараж із ними, пояснюючи, що жодна не зникла, і всі в ідеальному стані.

 

 

Міністр фінансів Джон Пундарі визнав, що покупка була “жахливою помилкою”, зараз ці машини вирішили продати за знижкою, приблизно $114 тис. за екземпляр (що десь на 20% менше від його початкової вартості). У 2018-му за один Maserati заплатили приблизно $142 тис., загалом витративши приблизно $6 млн.

 

Джерело: focus

 

AvtoKasta