Електрокари BMW заряджатимуться від ям та вибоїн на дорозі

BMW розробила нову конструкцію підвіски, яка вироблятиме електроенергію за рахунок вертикального руху коліс на нерівностях дороги: ямах, вибоїнах та «лежачих поліцейських». Патент на винахід виявлено у німецькому патентному відомстві.

За інформацією видання CarBuzz, першою нову технологію отримає одна із електрифікованих флагманських моделей. Надалі нову підвіску встановлюватимуть на всі флагмани, такі як BMW i7.

фото: carbuzz

Традиційно енергія, що виробляється під час їзди нерівностями поглинається пружинними елементами підвіски, а потім розсіюється у вигляді тепла амортизаторами. Способи направити цю енергію в потрібне русло шукають різні компанії. Зокрема, цього року на SEMA компанія Gig Performance, яка привезла аксесуар для підвіски під назвою Roadkil 5000. Він перетворює вібрації від дороги на потужність, підвищуючи ефективність електромобілів. Але технологія BMW відрізняється від того, що ми бачили раніше.

фото: carbuzz

Розроблений баварськими інженерами механізм — це змонтований на шасі генератор з невеликим маховиком та обгінною муфтою на вході. У рух він приводиться диском, який, у свою чергу, з’єднаний з важелем підвіски через привід, аналогічний до звичайного стабілізатора поперечної стійкості.

фото: carbuzz

Коли у відповідь на поштовх колесо автомобіля рухається вгору (такт стиснення підвіски), важіль стабілізатора повертається разом із важелем підвіски та обертає приводний диск, включаючи односторонню муфту на генераторі. Коли колесо рухається вниз (хід відскоку), приводний диск обертається разом зі стабілізатором, а муфта приводить у дію зубчастий механізм, який прискорює маховик генератора. Згенерована при цьому енергія може зберігатися як у звичайній 12-вольтовій батареї, так і у високовольтних тягових акумуляторних блоках електромобілів. Тобто система може використуватися у повністю електричних та електрифікованих автомобілях.

 

Джерело: carbuzz

AvtoKasta