Як перехитрити Google Maps і створити візуальний затор?

Німецький художник Зімон Векерт влаштував перформанс у Берліні, протягнувши кількома вулицями візок із 99 смартфонами, що дозволило утворити віртуальний затор на Google Maps. Це привело до того, що реальні водії уникали червоних вулиць, і дороги звільнилися від трафіку. Художник просто гуляв проїжджою частиною вулиці, тягнучи за собою червоний візок зі смартфонами. Куди б він не поїхав, на Google Maps з’являлися «червоні» затори.

Алгоритми Google Maps, налаштовані для відстеження руху транспорту, прийняли візок зі смартфонами за високу концентрацію користувачів в одній точці, що пересуваються з низькою швидкістю, змінивши колір ділянки дороги з зеленого на червоний, що відповідає високій концентрації транспорту і ускладненому трафіку на дорогах. Тому користувачі Google Maps могли бачили відображення заторів на дорогах, навіть коли там взагалі не було автівок.

Візок із 99 смартфонами, які художник придбав на секонд-хенді. Фото: simonweckert.com

Метою художника було дослідити, як засобами мистецтва можна протистояти контролю Google і змусити людей задуматися про місце автомобілів у суспільному житті і дані, на які ми покладаємося щодня.

Але його акція також демонструє те, як працює автомобілізація у місті. Стратегії збільшення пропускної здатності доріг – розширення наявних та будівництво нових доріг, додавання смуг руху, спорудження розв’язок тощо – сприяють все більшому користуванню автомобілями, що у перспективі призводить до зменшення пропускної здатності.

 

Цікаво, чи з’явиться така бізнес-ідея? Це ж можна зробити такий сервіс, який створює віртуальні затори і заробляти. Ви наприклад, зможете купити послугу, щоб прибрати затори в своєму районі. 

Але в Києві це не спрацює, бо місто в лідерах щодо заторів. Днями компанія TomTom оприлюднила рейтинг міст із найвищими втратами часу в заторах за 2019 рік. Київ посів 12-е місце у світі, а в Європі поступається лише Стамбулу та Москві.

AvtoKasta