Не всі автовиробники готові підписати угоду про нульові викиди

Найбільші світові автовиробники, а також влада США і Китаю не готові підтримати глобальну угоду, що готується, про зниження викидів парникових газів у галузі до нуля до 2040 р.

 

Про це передає «Інтерфакс-Україна» з посиланням на газету Financial Times (FT).

фото: unsplash

Угода, яка має бути оприлюднена в ході кліматичної конференції ООН COP26, передбачає, що автовиробники візьмуть на себе зобов’язання прагнути до того, щоб до 2040 р. всі нові автомобілі, що продаються ними, мали нульові викиди. Досягнення цієї мети в розвинених країнах планується до 2035 року.

 

фото: globusks

Угода передбачає і те, що зобов’язання щодо сприяння досягненню поставлених цілей візьмуть на себе влада держав та окремих міст, а також інвестори.

 

Німецький автовиробник Volkswagen AG (VW) вже заявив, що не підтримає угоди. Toyota Motor Corp., За даними джерел FT, продовжує обговорювати його, але навряд чи підпишеться під глобальними обіцянками. Volkswagen та Toyota є найбільшими автовиробниками у світі.

 

BMW AG також натякнула, що не підтримає глобальну угоду, заявивши про “збереження суттєвої невизначеності щодо розвитку інфраструктури, необхідної для повного переходу на автомобілі з нульовим рівнем викидів”, а також серйозної різниці ситуації на окремих ринках.

 

Представники Великобританії повідомили FT, що Німеччина, Китай та США поки що не підписали угоду, і це, ймовірно, є однією з причин, через яку окремі автовиробники відмовляються брати на себе такі серйозні зобов’язання.

фото: globusks

Жоден з автовиробників не проти скорочення викидів, але кожен має свої побоювання, кажуть джерела газети.

 

Volkswagen, зокрема, говорить про те, що Китай недостатньо прихильний до скорочення вугільної генерації. КНР є одним з найбільших у світі ринків електромобілів, проте значна частка електроенергії, що виробляється в країні, припадає на частку вугільних електростанцій.

 

Тим часом, у керівництві Toyota вважають, що країнам Африки та Латинської Америки може знадобитися більше часу на повний перехід до використання електромобілів, зазначають джерела FT.

фото: globusks

Ford Motor Co., General Motors Corp. (GM), Daimler AG та Volvo Cars AB, як очікується, підтримають угоду. GM вже давно взяла на себе зобов’язання продавати автомобілі тільки з нульовим рівнем викидів до 2035 року, а Volvo планує електрифікувати всю лінійку автомобілів до 2030 року.

 

 

Джерело: enkorr

AvtoKasta