Porsche навчиться передбачати поломки автомобілів за допомогою комп’ютерного моделювання

Німецька компанія Porsche розробляє комп’ютерний алгоритм обробки даних, який дозволить виконувати ремонт або заміну деталей автомобіля превентивно ще до того, як поломка стане неминучою.

 

Передбачається, що система збиратиме відомості про стан конкретних вузлів та агрегатів у реальному часі та порівнюватиме їх з деякими референсними значеннями. Технологія поглибленої самодіагностики вже застосовується у пневмопідвісці електрокара Taycan.

фото: unsplash

Інженери Porsche розраховують, що збір та аналіз даних дозволить контролювати знос деталей та виявляти проблеми до того, як вони стануть помітними для традиційних методів інструментальної діагностики.

 

Експеримент із впровадження цифрових двійників вже реалізується за допомогою аналізу даних пневматичної підвіски електричного седана Porsche Taycan. Для цього близько половини власників Тайкана дали свою згоду на анонімний збір та обробку даних із датчиків підвіски та статистики водіння.

фото: slashgear

Віртуальна копія існуючого об’єкта дозволяє аналіз, моніторинг та діагностику на основі даних без проблем та обмежень реальних тестів», – сказав автовиробник. Об’єктом може бути будь-що, від фізичного об’єкта до системи або конкретного компонента в транспортному засобі.

 

Найцікавіше те, що ви можете діагностувати або контролювати віртуальну копію, не торкаючись і не взаємодіючи з нею фізично. Ласкаво просимо до майбутнього

 

На основі аналізу комплексної інформації система розраховує порогові значення зносу вузлів та агрегатів, а потім, якщо електроніка робить висновок про швидкий вихід з ладу тих чи інших деталей, водій отримає повідомлення на екрані мультимедійної системи про необхідність звернутися до авторизованого сервісного центру Porsche.

 

У перспективі такий алгоритм обробки даних дозволить на основі аналізу сервісної історії різних автомобілів робити висновок про необхідність ремонту та без апаратних датчиків.

 

Джерело: slashgear

AvtoKasta