Renault Duster провалив краш-тест Latin NCAP, отримавши 0 зірок за безпеку

Duster другого покоління дебютував в 2017 році і моментально розійшовся по світу величезними тиражами. В Європі паркетник продають під брендом Dacia. На Близькому Сході, в Африці, Україні та Росії модель прикрашають шильдиками Renault. А не так давно збірку кросовера (також з ромбом на решітці) налагодили в Бразилії – на заводі в муніципалітеті Сан-Жозе-дус-Піньяс, штат Парана.

фото: motor1

Крім самих покупців, локалізованою версією цілком закономірно зацікавилися представники LatinNCAP. У жовтні 2019-го вони розбили Duster румунської зборки на цілком гідні чотири зірки з п’яти можливих. А тепер вирішили перевірити, як тримає удар машина, зібрана руками бразильських робочих.

 

Незалежна асоціація Latin NCAP, що спеціалізується на перевірці автомобілів на безпеку в Латинській Америці, перевірила компакт-кросовер Renault Duster в трьох дисциплінах. За підсумками тестів автомобіль, який користується в багатьох країнах (в тому числі і в Україні) великою популярністю, продемонстрував провальний результат, заробивши 0 зірок з 5 можливих.

 

В оцінці організації Latin NCAP враховується результат трьох видів випробувань пасивної безпеки: фронтальний удар на швидкості в 64 кілометри на годину з 40-процентним перекриттям, бокове зіткнення зі стовпом на швидкості в 29 км / год, а також бічний удар візком, що імітує ДТП з іншого легковою машиною (швидкість 50 кілометрів на годину, ширина деформованого модуля становить 1500 мм).

 

Однією з причин невдачі представили організації називають різницю в оснащенні двох автомобілів: на відміну від версії для Євросоюзу, бразильський «Дастер» не оснащений  бічними Airbag і шторками безпеки. Однак їх відсутність нітрохи не виправдовує два невтішних факту: після фронтального удару з паркетника стало витікати паливо, а в результаті бічного удару – автомобіль зовсім перекинувся.

 

У підсумку за захист дорослих пасажирів кросовер Duster отримав оцінку всього 29,47%. Показник захисту пасажирів і дітей виявилася ще нижче – 22,93%. За кошти забезпечення безпеки – 34,88%, а за захист пішоходів його оцінка склала 50,79% з 100 можливих. Втім, навіть ці не найвидатніші результати нездатні привласнити автомобілю 0 зірок. Тому проблема полягала в іншому.

 

По-перше, після фронтального краш-тесту фахівці Latin NCAP виявили ознаки витоку палива, що є вкрай небезпечним фактором. По-друге, при бічному зіткненні машина перекинулася, а одна з дверей від удару відкрилася.

 

Асоціація вже звернулася в Renault з вимогою відкликати всі Renault Duster другого покоління, що продаються в Бразилії (випробовувалися як раз такі кросовери).

 

Варто зазначити, що для оцінки безпеки автомобіля використовувалася модель румунського виробництва, а в латинській NCAP йдеться, що у бразильського автомобіля інша передня частина, яка може вплинути на результат.

 

Джерела: motor1    tarantas

AvtoKasta