Страйкарі зупинили роботу трьох великих автозаводів у США: General Motors, Ford і Stellantis

Робітники автозаводів США оголосили масовий страйк.

Метою профспілки стали одночасно три автогіганти — Ford, General Motors і Stellantis.
У США почався масштабний страйк робітників автопрому. Велика профспілка United Auto Workers (UAW) у ніч на п’ятницю оголосила про страйк на підприємствах Ford, General Motors і Stellantis (материнський альянс Chrysler), який позначиться на випуску пікапів Ford Bronco, Jeep Wrangler та Chevrolet Colorado та інших бестселерів. Страйкуючі вимагають від «детройтської трійки» значного підвищення зарплат та інших пільг.

Вперше в історії UAW завдає удару відразу по трьох автогігантах, заявив лідер профспілки Шон Фейн у своїй офіційній заяві на YouTube. За його словами, страйк проходитиме на “небаченому раніше рівні”. У п’ятницю стали три заводи. Фейн пообіцяв, що поки що утримається від зупинки всіх підприємств одночасно, але припустився такої можливості, якщо вимоги не будуть задоволені.

На заводах Ford, General Motors та Stellantis у США працюють близько 150 тисяч членів профспілки. Протягом року вони вели переговори про покращення умов праці, встановивши крайнім терміном півночі четверга, але так і не досягли свого.

У UAW вимагають підняти зарплати одразу на 40 відсотків. Автовиробники поки що погодилися лише на 20-відсоткове підвищення, але без ключових пільг. Зокрема, ніхто з них не запропонував скасувати систему напрацювання окладу: згідно з нею нові працівники повинні працювати на одному місці вісім років, щоб заробляти стільки ж, скільки і «ветерани».

За словами голови Ford Джима Фарлі, ситуація загрожує обернутися «одним із найбільших страйків» в американській історії. Зі сторонами суперечки вже зв’язався президент США Джо Байден, щоб з’ясувати, на якому етапі переговори.

За оцінками експертів, за тиждень страйку “велика трійка” недовипустить близько 24 тисяч автомобілів. При цьому щотижневі втрати кожного автовиробника становитимуть приблизно 400-500 мільйонів доларів, підрахували в Deutsche Bank.

Джерело: Reuters

AvtoKasta