В 2021 році на дороги виділять ще 12 млрд грн з Держбюджету. А скільки коштує будівництво 1 км дороги в Україні?

Зеленський підписав відповідний закон щодо внесення змін до закону про бюджет на поточний рік.

 

Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік” №1807-IX, який Верховна Рада ухвалила 8 жовтня 2021 року.

фото: cfts.org

Як повідомляє Офіс президента, інформацію якого цитує ЦТС, згідно з підписаним документом, збільшено показники доходів і видатків держбюджету-2021 за загальним фондом на 39,6 млрд грн. Зокрема, додаткові кошти спрямують на вирішення нагальних соціальних питань та реалізацію інфраструктурних проектів.

Так, на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення спрямують 15 млрд грн.

Нагадаємо, що у 2022 році на ремонт та будівництво доріг планується витратити 124,4 млрд грн, з яких 78,9 млрд грн складуть витрати з державного бюджету.

 

А скільки коштує будівництво 1 км дороги в Україні?

Будь-яка дорога починається з проекту. Чи то проект нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції чи проект поточного середнього ремонту дороги. Найменша ціна проектування поточного середнього ремонту дороги, за даними фахівців, має бути не нижчою за 100 тис. за 1 км, капітального ремонту – 1 млн грн за 1 км, реконструкції – 2-2,5 млн грн, проекту нової дороги – 3 млн грн.

 

Середня вартість проектних робіт поточного середнього ремонту дороги – близько 10 млн. грн. за 100 км., проектування капітального ремонту обійдеться приблизно в 1 млн. грн. за 1 км., реконструкції – 2-2,5 млн. грн., будівництва нової дороги – близько 3 млн. грн.

 

інфографіка: cfts.org

 

Суперечки навколо вартості будівництва доріг точаться постійно. Микола Березовський, президент національної асоціації шляховиків України наводить приклад країни ЄС, де вартість будівництва значно вища, ніж в Україні. “Дешевих та якісних доріг не буває. Ми вже колись намагалися такі будувати. А тим часом Захід йшов іншим шляхом. Результат сьогодні ми бачимо”, – каже він. Водночас, за словами Миколи Березовського, згідно із законом про держзакупівлі, визначальним фактором при виборі переможця досі є ціновий показник, хоча іноді набагато важливіша швидкість та якість будівництва.

фото: unsplash

Якщо говорити про ціни в інших країнах, то, наприклад, за доступними даними 2014 року вартість будівництва 1 км однієї смуги дороги, залежно від рельєфу місцевості, щільності забудови, категорії та інших факторів досягала в США 10,3 млн дол. 8,7 млн ​​дол., Китаї – 2,2 млн дол., Німеччини – 9,2 млн дол. “. Ще раніше у НДІ ім. Шульгіна наводили дані, що у США будівництво 1 км автодороги першої категорії коштує 10 млн дол., у Канаді – 11 млн дол., а у країнах Європи – від 10,5 до 14,5 млн євро. Як бачимо, цифри різняться, як і в Україні. За останньою інформацією польського дорожнього агентства, середня вартість будівництва автомагістралі в цій країні становить 8,8 млн. дол.

 

Щодо нашої країни, то експерти та підрядники кажуть, що можливості для здешевлення проектів є. “Укравтодор” почав використовувати європейську практику, яка називається “Design and Build”. Наразі тендери на будівництво доріг оголошуються за цією схемою. Суть її в тому, що проектна компанія поєднує зусилля з підрядником. Другий етап включає ще й зміст дороги. “Така практика дозволяє зменшити вартість реконструкції та знайти оптимальні технологічні рішення”, – зазначає Ігор Золотухін, радник голови “Укравтодору”.

 

У компанії “Автомагістраль-Південь” називають ще кілька факторів, які дозволять державі знизити витрати на дорожні ремонти. Зокрема, йдеться про укрупнення проектів та укладення довгострокових договорів. “Це дозволить дорожнім підрядникам не хаотично перекидати ресурси з одного регіону в інший, а планувати свою виробничу діяльність на кілька років уперед і, відповідно, ефективніше задіяти техніку та співробітників”, – каже Микола Тимофєєв.

 

Крім того, у компанії бачать можливості для здешевлення логістики. Цього року стартували морські постачання бітуму до України. Розвиток логістичних ланцюжків, зниження витрат на доставку та перевалку дозволить знизити витрати на один із основних компонентів у виробництві асфальтобетону. “Великі компанії вже завозять бітум морем, таким чином уникають посередників і здешевлюють вартість витратних матеріалів. Крім того, деякі підрядники отримали дозвіл на розриття кар’єрів, що також веде до здешевлення”, – каже Гвоздиков.

 

Висновок – нові технології, які дозволяє компаніям виходити на торги і пропонувати конкурентну ціну за умови забезпечення високої якості робіт. У результаті держава одержує висококласний результат за прийнятну вартість. Але якою б не була оптимізація ціни, якісна дорога, яка прослужить десятиліттями, ніколи не коштуватиме дешево.

 

Джерело: Центр Транспортних стратегій

AvtoKasta